Maatwerkbedrijf?

Een maatwerkbedrijf, vroeger gekend als sociale werkplaats of beschutte werkplaats, is een onderneming die een onderdeel van uw productieproces overneemt en uitvoert of diensten levert op maat van uw onderneming.

(videofragment uit "Wegwijs in sociaal ondernemen: maatwerkbedrijven" van Sociale Economie Vlaanderen)

 

“Maatwerkbedrijven halen business weer naar België”

Atlas Copco zocht een partner die erg repetitief werk als duizenden kits met onderdelen samenstellen kon overnemen. Manueel werk waar lange tijd nauwkeurig en foutloos moet gewerkt worden. Er mag niets mislopen.

“Prijs is belangrijk, maar voor ons telt het totaalplaatje. In theorie kan dit goedkoper in het buitenland, maar niet als de logistieke kost en de complexiteit meegeteld wordt. Die afweging zorgde ervoor dat we heel wat taken dicht bij onze fabriek houden.”
Michel Christiaens, Vice President Purchasing Atlas Copco

Lees de getuigenis van Atlas Copco

Rond 1 september en Kerstmis heeft AVA extra repetitief werk. AVA gaf deze opdracht aan Kunnig die een team samenstelde dat etiketteert, in- en uitpakt en samengestelde assortimenten herverdeelt. Eenvoudige en repetitieve taken die grote nauwkeurigheid vereisen en die een machine niet kan uitvoeren.

“De AVA-klant heeft hoge verwachtingen en dat zit hem in details: netjes gekleefde labels of correct samengestelde pakketten; onze producten moeten er perfect uitzien. Daar zorgt het team van Kunnig voor. Maar niet alleen dat is een voordeel van werken met Kunnig; het is bovendien economisch slim om uit te besteden aan een maatwerkbedrijf.”
Chris Van Hees, directeur Logistics bij AVA

“Wij focussen op wat onze mensen goed kunnen, soms zelfs beter dan anderen. Ook automatisering houdt ooit op. En dan moet je kunnen terugvallen op betrouwbare handen die het werk kunnen en willen uitvoeren.”
Pascale Innocent, voormalig directeur KUNNIG

 

Lees de getuigenis van AVA

De feestzaal van ‘t Oud Kapelleke - toch wel een grote ruimte - moest snel en professioneel vernieuwd worden. Maatwerkbedrijf Wotepa bezorgde hen een offerte met professioneel advies en een timing. Een overtuigende offerte, want de feestzaal is behoorlijk groot en Wotepa engageerde zich om de volledige zaal te schilderen in twee weken tijd.

 

“Het is niet prettig als iemand een afspraak niet nakomt of de afwerking slordig is. Het hele Wotepa team stond hier elke ochtend stipt op tijd en werkte heel minutieus. Binnenkort renoveren ze ook onze vergaderzalen.” 
Luc Vanlaerhoven, verantwoordelijke ‘t Oud Kapelleke Berchem

De schilders van Wotepa krijgen hun opleiding op de werkvloer. Het eindresultaat is de verantwoordelijkheid van de instructeur-begeleider, dus moet het piekfijn zijn. In deze projecten worden de werknemers intensief begeleid en wordt er vakwerk geleverd.

“Afspraken zijn heilig voor ons. Ik maak mijn team zeer duidelijk waar klanten gevoelig aan zijn. Uiteindelijk hebben we de schilderwerken kunnen afronden in 7 werkdagen.”
Ann Mertens, instructeur schilderwerken Wotepa

Telenet Idealabs: de 'making of'

Voor Telenet Idealabs moest een verdieping ingericht worden in de creatieve hub in de Lange Klarenstraat 19. Die verdieping werd ingericht door een jong creatief architectenbureau, Going East in samenwerking met maatwerkbedrijven de Kringwinkel Antwerpen, Kunnig, Manus en Levanto. De leegstaande ruimte werd omgevormd tot een hippe en uitnodigende werkplek.

De Kringwinkel leverde herbruikbare grondstoffen als oud bureaumateriaal aan. Dat werd verwerkt tot mooi, functioneel designmeubilair. De ontwerpen van het Antwerpse Going East werden gerealiseerd door Kunnig; metalen frames voor de tafels en de tafelbladen, het houten gangpad en de houten vloer in de zithoek. Manus fabriceerde de doorzichtige scheidingswanden en pimpte de ruimte verder op met schilderwerken. Ook de afwerking gebeurde mee door Manus. Levanto zorgde voor logistieke ondersteuning.

Candico zocht hulp in het productieproces om klontjes te herverpakken  én het controleren van kandijsticks om ze daarna netjes te verpakken. Taken die niet machinaal uitvoerbaar zijn. 

Werminval zit vlakbij, is flexibel en specialiseerde zich in specifieke taken voor Candico, waardoor Candico optimaal kan inspelen op de schommelende vraag. Een situatie die een fabriek in zijn eentje nooit kan opvangen.

“Dit gedetailleerd werk sluit perfect aan bij de werknemers van Werminval, met hun unieke kwaliteit om zich lang en erg geconcentreerd in te zetten. Wij krijgen op het juiste moment de klontjes binnen, in de correcte verpakking. Onze machines kunnen optimaal blijven draaien”
Bart Embrechts, supply chain manager bij Candico

Lees de getuigenis van Candico
 

Cvousplait verkoopt hoogwaardige akoestische producten. Zij waren op zoek naar een bedrijf dat producten-op-maat kan produceren. KUNNIG kon met zijn alles-onder-één-dak infrastructuur zowel schrijnwerkerij, stoffering, verpakking en metaalbewerking aanbieden. Dat betekent tijdwinst en minder CO2-uitstoot vermits er geen tussentijds transport meer nodig is.

Kunnig biedt de flexibiliteit om een heel productieproces van nul mee op te starten. Bij het begin is het misschien iets meer investeren in het juist zetten van de processen. Maar dat rendeert: zowel in het leveren van kwaliteit als het halen van deadlines.

“We kiezen resoluut om groen en sociaal te produceren omdat dit in ons bedrijfs-dna zit. Er moest op maat gewerkt worden tegen een aanvaardbare prijs, wat veel flexibiliteit van een organisatie vraagt, vermits ze de kwaliteit moeten leveren die onze klant van ons verwacht”
Jeroen Oprinsen, zaakvoerder CVOUSPLAIT

Lees de getuigenis van CVOUSPLAIT

In de magazijnen van ODTH in Willebroek worden dagelijks zestigduizend tandenborstels manueel gelabeld en (her)verpakt. Een opdracht van een multinational die via Europa verscheept naar Afrika en onderweg een partner zocht om correct te labelen en te herverpakken. Om te kunnen concurreren met Oost-Europese bedrijven, werkt ODTH samen met Arop die extra werkkrachten levert om de manuele taken perfect uitvoeren.

“Onze sterkte is een bijzonder grote ervaring in overslag. We liggen uitstekend aan het water in Willebroek en hebben er de faciliteiten en processen voor. Maar de concurrentie is hard.  Door dit project samen uit te werken met Arop, konden we de opdracht van deze multinational samen naar hier halen.”
Paul Liekens, operations manager ODTH

Werken bij de klant heet in maatwerkjargon ‘op enclave’. Dat vraagt natuurlijk enige flexibiliteit, maar dat zit ingebakken in de organisatie van Arop. Zo varieert het Arop-team dat naast het vast team van ODTH wordt  ingezet  tussen de dertig en de zestig mensen, afhankelijk van de noodzaak.

“Wij werken met mensen die zeer goed zijn in minutieuze en repetitieve taken. Bovendien bevinden we ons niet in het klassieke arbeidscircuit wat de prijs doet dalen.”
Olivier Janssens, CEO AROP

Lees de getuigenis van ODTH

Natuur- en Landschapszorg VZW toverde de perfect getrimde gazon van Gyproc (Saint-Gobain) om tot een ongerept stukje natuur. Met grachten, heuvels en kuilen werden natte en droge zones gecreëerd, waar verschillende planten groeien die insecten aantrekken wat dan weer vogels lokt. In amper twee dagen werd een nieuw natuureiland mét een bijenhotel in de haven gecreëerd.

Natuur- en Landschapszorg realiseert de plannen van Natuurpunt voor natuurbeheer. Zij leggen natuurgebieden aan en vormen uw bedrijfsterrein om tot een belangrijke biotoop voor veel soorten dieren.

“Je gaat de wereld natuurlijk niet redden, maar je draagt wel je steentje bij in een gebied waar de natuur het erg moeilijk heeft. Het leuke is dat het onderhoud ook goedkoper is. Nu is het voldoende het terrein af en toe gefaseerd te maaien.”
Tom Rommens, sustainability manager Gyproc

 

Lees de getuigenis van Gyproc (Saint Gobain)

Vegotex heeft als groothandel, agent en private label fabrikant in kleding jaarlijks enorm veel werk te verzetten tijdens piekmomenten. Te seizoensgebonden werk om extra personeel aan te werven, te veel werk om eigen medewerkers te laten inspringen.

“Voor het repetitieve werk dat zeer precies en correct moet uitgevoerd worden, bood Kunnig ons alle flexibiliteit. Hun medewerkers zijn de beste omdat ze sterk zijn in eenvoudig repetitief werk waar zij zich met veel plezier in vastbijten.”
Bart Maton, CEO VEGOTEX

Lees de getuigenis van VEGOTEX

Bouwbedrijf Willemen zocht werfwachters om de afval op de werf op te ruimen, te sorteren en te laten verwerken. De bouwvakkers zelf hebben immers geen tijd om zich ook daarmee bezig te houden. Het bedrijf wilde zo de ophoping van werfvuil alsook de extra verwerkingskosten tegengaan.

“Bedrijven komen aankloppen voor de uitvoering van tijdrovende klussen die handenarbeid vragen en geen deel uitmaken van de kerntaken, voor uitvoering van opdrachten tijdens piekmomenten of voor de uitwerking van innovatieve ideeën. Wij zoeken samen naar een oplossing.”
Philip Kesteloot, sales manager Levanto

Lees de getuigenis van bouwbedrijf Willemen

Dienstverlening
Bouw en renovatie

Hebt u schilder- of behangwerken, kleine herstellingen of wil u nieuwe vloerbekleding? Of u staat voor verbouwingen als afbraak, strippen van een gebouw, nieuwe indelingen maken met Gyprocwanden, metsel- en pleisterwerk,
betegelen, het plaatsen of opschuren van vloeren of dak- en isolatiewerken.

Vergeet niet dat werfwachters uw bouwafval opruimen en zorgen voor orde en veiligheid op de werf.

Denkt u aan conservatie en restauratie van uw patrimonium?

Logistieke handling en verpakking

U wil machinaal of manueel (her)verpakken, blisteren, skinnen, sleeven, krimpen en etiketteren. Ook kits samenstellen of displays opbouwen.

Uw (fashion)goederen worden winkelklaar gemaakt en u kan bij hen stockeren; zij doen uw orderpicking of algemeen magazijnwerk.

Uw voedingsproducten worden behandeld en ingepakt volgens de strikte HACCP normen.

Productie op maat: textiel

Creaties in stof en pvc versnijden, naaien en stikken of eenvoudig retoucheren en aanpassen, stoffen rivetteren en zeilringen inslaan, linten, logo’s of labels en winkelbeveiligingen aanbrengen en kussens
opvullen. Het confectioneren van gadgets en geschenkartikelen. En de productie van staalkaarten.

Meubelstoffering, (her)bekleding of garnering van uw kantoormeubilair.

Productie op maat: hout

U zoekt schrijnwerk op maat in hout of fabricage op kleine en grote schaal. Ook meubilair in hout voor de inrichting van ruimtes én decorbouw voor beurzen wordt op maat uitgevoerd.

Productie op maat: papier

U hebt drukwerk dat ook moet afgewerkt en verzonden worden. Ook voor productie van displays.

U zoekt een partner voor boekbinden.

Assemblage

Moeten er fietsen gemonteerd worden? Ook montage van elektronica en elektro.

Hebt u soldeer- en kleine laswerken?

Inboedelopruiming, recyclage

Uw bedrijf verhuist en het huidige pand moet ontruimd of opgeruimd worden.

Uw inboedel mag verkocht worden of gebruikt als geresycleerd materiaal voor nieuwe toepassingen.

Groenverzorging

Uw bedrijfsterrein wordt ingericht en onderhouden. Het onkruid wordt gewied zonder gebruik van pesticiden. Afsluitingen worden geïnstalleerd of verhardingen aangelegd. Bomen worden gesnoeid of geveld. Ook voor uw bosbeheer en –exploitatie.

Schoonmaak

Uw kantoren of gemeenschappelijke ruimtes moeten gepoetst worden. U zoekt een ramenwasser of een specialist in reinigingen. U bent verhuisd, hebt verbouwd of gerenoveerd en zoekt een bedrijf dat een grote schoonmaak uitvoert. U wil uw bedrijfsterrein of parking netjes houden, zonder zwerfvuil of graffiti.

Horeca

Een traiteur, catering of een zaal nodig voor uw bedrijfsfeest, seminarie of receptie? Of op zoek naar een partner die uw bedrijfsrestaurant uitbaat?

Productie op maat: metaal

U hebt opdrachten om metaal te bewerken: lassen, draaien en frezen, CNC plooien en knippen, snijden of ponswerk. Ook metaal voor meubilair wordt op maat uitgevoerd.

 

Fietsbeheer

U denkt aan fietsleasing en/of beheer van uw bedrijfsfietsen met de nodige IT-ondersteuning?

Advies op maat

Opdrachten kunnen in eigen bedrijfsgebouwen uitgevoerd worden of in uw bedrijf. U kan een vast team inzetten bij seizoenspieken of voor permanent repetitief werk.

Wil u weten welke samenwerking met een bedrijf uit de sociale economie een meerwaarde kan bieden aan uw onderneming? Contacteer:

  • Gina Verbeeck
  • expert werk en sociale economie bij stad Antwerpen
  • tel. 03 338 21 14
  • gina.verbeeck@stad.antwerpen.be

Lees meer over maatwerkbedrijven

Deel deze pagina: