Bent u ingedekt met een 'niet aansprakelijk voor ongevallen' bordje?

U krijgt dagelijks heel wat volk over de vloer in uw zaak. En een ongeluk is vlug gebeurd, hoezeer u ook tracht dat te voorkomen. Een klant glijdt uit op een pas gepoetste vloer of een leverancier struikelt over een trapje... Omdat u niet voor alle letsels wil opdraaien, hangt u in uw zaak een bordje met 'Wij zijn niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen'. Bent u daarmee juridisch ingedekt?

Een bordje om uw klanten en andere bezoekers attent te maken op hun verantwoordelijkheid bij ongevallen is nuttig als het aan de ingang van uw zaak hangt. Een bordje dat verder weg in uw zaak hangt, is niet rechtsgeldig. Gebeurt er effectief een ongeval in uw zaak dan kan u die waarschuwing aanhalen om u te verdedigen. Maar zo'n bordje alléén volstaat niet om alle verantwoordelijkheid van u af te schuiven.

Ongevallen voorkomen

Als ondernemer bent u verplicht alles in het werk te stellen om ongevallen te voorkomen. De vloer dweilen vlak voor openingstijd is bijvoorbeeld geen goed idee. Moet het toch nog gebeuren, plaats dan op zijn minst een opvallend waarschuwingsbord met 'Natte vloer'.

Zijn er trapjes, een laag plafond of tijdelijke werken in uw zaak, waarschuw daar dan uitdrukkelijk voor met borden op ooghoogte. 'Pas op voor de trap', bijvoorbeeld. Of hang een strook met cursieve geel-zwarte strepen aan een verlaagd plafond.

Is de situatie op bepaalde plaatsen in uw zaak te gevaarlijk, hang dan een bord dat de toegang verbiedt.

Praktisch

Een bordje 'Wij zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen' is juridisch nuttig als:

  • het aan de ingang van uw zaak hangt
  • u aantoonbaar alles in het werk gesteld hebt om de veiligheid in uw zaak te garanderen

Bron: Unizo

Deel deze pagina: