Geckomatics: “In gedachten probeer ik altijd vijf jaar verder te leven”

Geckomatics is de enige start-up van Telenet Idealabs met een online platform in het verlengde van een fysiek product. Het is een revolutionair big-data platform, gedreven door een innovatieve camera. Hiermee willen Arun Luykx en Bert Cattoor de wereld en de ruimte - ‘Waarom niet?’ - in beeld wil brengen.

Arun Luykx is één brok energie. Of ik even met hem meeloop terwijl hij om z’n late lunch gaat? Hij klapt zijn paraplu open en steekt meteen van wal: “Ik ben ook journalist geweest, maar heb nog meer tijd doorgebracht op de marketingafdeling van enkele tijdschriften. Ik liep stage bij ‘The Economist’ in Londen en werkte als vice-uitgever bij ‘The Global Journal’ in Genève. Bij dat laatste magazine heb ik veel geleerd, maar door het mismanagement van de hoofdredacteur zijn velen samen met mij opgestapt.”

Jongensdroom

Arun studeerde ‘Electrical Engineering’ en ‘Materials Science and Engineering’ aan de University of Maryland in Amerika, waardoor hij perfect tweetalig is. Een troef als je de wereld - en wie weet de ruimte - wil veroveren met je start-up. “Ik ben al twintig jaar in de weer met elektronica, zowel op het vlak van hardware als software. Als kind was ik er al mee bezig. Toen ik Bert ontmoette, kreeg ik een kans om een nieuwe technologie te leren kennen en beheersen. Bert is de zakenman die onze start-up van de grond krijgt.” Arun ademt informatie- en nanotechnologie, maar kan het wel verstaanbaar maken voor zijn toehoorders. Een gedetailleerde uitleg over de werking van de tl-buis krijg je er gratis bij. Wat als een grap klinkt, is een troef: je idee klaar en duidelijk omschrijven voor iedereen die het horen wil. Van journalisten tot partners.

Supercamera

"Die partners zijn in deze prille ontwikkelingsfase nog niet aan de orde", zegt Arun. “We weten dat er interesse is in ons product, maar we willen eerst een prototype lanceren met de middelen die Telenet Idealabs ons aanreikt. Onze flexibele, waterdichte camera kan al na één seconde foto’s van 360° maken. Ideaal voor snelle, volledige beelden.” Waarvoor ze die willen gebruiken? “De beelden van Google Streetview zijn twee à drie jaar oud. Mijn huis staat er niet eens op. Wij willen beelden van maximaal één jaar oud aanbieden aan iedereen die daarom vraagt.”

Ingenieur en manager

“Als ingenieur word je opgeleid om handige en ingenieuze dingen te maken, maar er wordt niet van je verwacht dat je ze verkoopt. Na mijn ingenieursopleiding stond ik te popelen om mij op managementniveau te bewegen. Toch voelde ik dat ik daar niet serieus werd genomen, ondanks mijn capaciteiten. Daarom ging ik management studeren aan de Vlerick Business School in Leuven. Wat ik nu doe, is veel uitdagender dan een uitvoerende job. Het Belgische onderwijs en de politiek zouden ondernemerschap doeltreffender en eigentijdser moeten steunen. Als afgestudeerde is het vaak té logisch dat je voor een ander gaat werken. Een eigen bedrijf beginnen, zou een volwaardige tweede optie moeten zijn net zoals dat in Amerika al het geval is.”

Visionair

“Gelukkig zijn er intussen heel wat initiatieven op kleine schaal, waarvan Telenet Idealabs er één is. Het is fantastisch om gelijkgestemden te ontmoeten die er net als jij voor willen gaan, ondanks het gebrek aan ondernemersklimaat op grote schaal.” Waar Geckomatics over tien jaar staat? “Mijn uitdaging is vooral technisch, Bert plant de business. Ik kan je wel al zeggen dat er altijd een klant is voor wat je doet. De kunst is om het aan de man te brengen. Ik heb er dus alle vertrouwen in. Iedereen leeft in het nu. Ik probeer in mijn gedachten vijf jaar verder te leven. Ik leef in het later, niet in het nu.”

Thema's: 
Deel deze pagina: