Going East gaat creatief tekeer in Huis van de Student

(c) Joke De Wilde

Met het gloednieuwe Huis van de Student krijgt Gate15 (de vroegere vzw Antwerpen Studentenstad) vanaf vandaag een uithangbord om fier op te zijn. Anaïs Torfs (24) en Michiel Mertens (27), een jong creatief koppel, waagden zich aan een eigentijds, fris en hip interieur. Dankzij hen voelt elke student zich hier thuis.

Enkele jaren geleden waren Anaïs en Michiel het brein achter de inrichting van ontbijtzaak Tinsel op de Vlaamse Kaai. Bekende interieurmagazines zetten het project op hun cover en de bal ging aan het rollen. Wat begon als een soort hobby tussen twee jonge levenspartners, werd een echte job. Met Going East groeiden ze uit tot een totaalconcept. De combinatie van Michiels studie interieurarchitectuur en de scenografische achtergrond van Anaïs spelen ze nu uit als hun grootste troef. Voor Het Huis van de Student mochten de twee zich ontfermen over zowel het ontwerp als de uitvoering. Zoiets moet je zo’n creatief koppel natuurlijk geen twee keer vragen.
 
Anaïs: “Het Huis van de Student werd uitgeschreven als wedstrijd. Tussen de vijf deelnemers zaten best wel grote namen. Wij gingen ervan uit dat we weinig kans maakten. We deden een klein vreugdedansje toen men ons belde dat wij de inrichting voor onze rekening mochten nemen. Architectenbureau Bob361 werd aangesteld voor het exterieur. Wij zien hen als een eerder ‘volwassen’ bureau, maar ook die samenwerking verliep perfect. Bob361 zag het als een mooie kans om nog eens met een jong creatief team in zee te gaan.”
 
“Het Huis van de Student bestaat uit studentenkamers, een polyvalente zaal, een infobalie, een werkruimte... Wij vinden het belangrijk dat dit alles één geheel vormt en dat het meubilair verbinding maakt met de ruimte. Voor het design hebben we daarom een apart concept bedacht. Mensen zijn tegenwoordig vaak geneigd om zelf dingen te maken of kopen meubels die ze nog zelf in elkaar moeten zetten. Wij vertokken van dat idee van een soort bouwpakket. De verschillende ruimtes werden ingericht volgens een meccanoprincipe. De Onderstellen van tafels, stoelen en bureau’s werden met industriële profielen in elkaar gelast. Diezelfde materialen kunnen aan de studenten hier worden aangeboden. Zo kunnen zij hun kamer inrichten in dezelfde stijl als de rest van het gebouw. Voor de infobalie gebruikten we de bekistingsplanken van de betonnen structuren. Door materialen op die manier te recupereren, werken we niet alleen aan de vorm. Het is ook ecologisch verantwoord en op die manier kunnen we het budget beperken.”
 
Maandag 6 tot donderdag 9 oktober kan u het Huis van de Student (Kleine Kauwenbergh 15, 2000 Antwerpen) bezoeken tijdens een officiële housewarming.    
  
 

Deel deze pagina: