Politie waarschuwt bedrijven voor besmette e-mail

Een besmette e-mail, die afkomstig lijkt van incassobureau Intrum Justitia, doet de ronde. Wie de mail aanklikt, krijgt schadelijke software op zijn computer geïnstalleerd. Lokale Politie Antwerpen en stad Antwerpen waarschuwen voor deze vorm van computercriminaliteit.

Op dit ogenblik doet een besmette e-mail de ronde die al veel slachtoffers heeft gemaakt. De mail lijkt afkomstig te zijn van Intrum Justitia, de marktleider inzake betalingsverwerking en invorderingen.

Niets is minder waar.

Het gaat om een valse mail die 'malware' verspreidt. Dat is kwaadwillige software die een volledig computersysteem kan blokkeren. Achteraf nemen criminelen contact op met de slachtoffers. Ze eisen dan fikse bedragen om de gegevens opnieuw vrij te geven. Deze praktijken worden ook 'ransomware' genoemd.

De Lokale Politie Antwerpen en Stad Antwerpen adviseren om nooit losgeld te betalen. Dit zorgt er namelijk niet voor dat uw computer wordt gedeblokkeerd. Integendeel.

Bovendien vragen ze om rekening te houden met volgende aandachtspunten:

  • Klik niet zomaar op iets wat u onbekend is.
  • Surf niet naar onveilige sites.
  • Maak geregeld een back-up van belangrijke documenten op een externe drager.
  • Installeer regelmatig een update van uw software, besturingssysteem en antivirusprogramma.

Intrum Justitia zelf waarschuwt op haar website voor de frauduleuze mails die in haar naam worden verstuurd en distantieert zich van deze praktijken.

Deel deze pagina: