Een pop-up

Wil je in stad Antwerpen een tijdelijke winkel of horecazaak openen? Dan moet je aan dezelfde voorwaarden voldoen als voor het opstarten van een gewone zaak. en moet je vergunningen aanvragen.

Voor het openen van een winkel heb je alvast een meldingsplicht. Bij het openen van een horecazaak heb je horecavergunning nodig. Hou rekening met de wettelijke termijnen om je vergunning te krijgen en dien je aanvraag tijdig in!

 

Bekijk zeker ook de geldende coronamaatregelen op ondernemeninantwerpen.be/corona.

 

Pop-up in openlucht

Als je voor de pop-up het openbaar domein wil gebruiken, of je wil een pop-up starten in openlucht op privaat domein dat publiek toegankelijk is, moet je een toelating voor ingebruikname openbaar domein aanvragen via antwerpen.be.

Pop-up horecazaak

Voor een pop-up horecazaak legt stad Antwerpen je een engagementsverklaring voor. Dit engagement schept een afgelijnd en helder kader, zowel voor de horeca pop-up ondernemer als voor de stad. Deze verklaring legt duidelijk de afspraken tussen de stad en de horeca pop-up ondernemer vast. Je vindt de verklaring onderaan deze pagina.

In het kader van de corona maatregelen zal er bij de beoordeling van jouw toelating horeca pop-up in de globale afweging rekening gehouden worden met volgende criteria: de initiatiefnemer is

  • een lokale horeca uitbater
  • een handelaarsvereniging met overwegend horecaondernemers als leden
  • er is een sterk samenwerkingsverband met een lokale handelaar.

Welke vergunning en toelating nodig?

Er zijn verschillende soorten vergunningen en toelatingen nodig om een pop-up te starten in stad Antwerpen, afhankelijk van het type zaak dat je wil starten. Deze vragenlijst helpt je om dat te onderzoeken:

1.    Baat je per kalenderjaar max. 4 periodes van max. 30 dagen uit, al dan niet aansluitend? (inclusief opbouw/afbraak)

•    JA > Je hebt mogelijk geen omgevingsvergunning nodig. Ga naar vraag 2.
•    NEE > Je hebt wellicht een omgevingsvergunning nodig. Doe een aanvraag via het omgevingsloket of vraag advies op maat.

2.    Is jouw uitbating in overeenstemming met de Bouwcode en indien van toepassing voor de desbetreffende locatie van vestiging, het BPA, het RUP of verkavelingen jonger dan 15 jaar?

Je kan dit controleren via perceleninfoplatform.antwerpen.be

•    JA > Je hebt mogelijk geen omgevingsvergunning nodig. Ga naar vraag 3.
•    NEE > Je hebt wellicht een omgevingsvergunning nodig. Doe een aanvraag via het omgevingsloket of vraag advies op maat.

Lees ook: info over omgevingsvergunningen.

3.    Is de milieuwetgeving van toepassing?  

Je speelt bijv. enkel elektronisch versterkte muziek, of je maakt gebruik van generatoren of koelingen, of er is opslag van gevaarlijke stoffen.

•    JA > Je hebt wellicht een omgevingsvergunning nodig. Doe een aanvraag via het omgevingsloket of vraag advies op maat.
•    NEE > Je hebt wellicht geen omgevingsvergunning nodig. Ga naar vraag 4.

4.    Vindt jouw uitbating plaats in open lucht?

•    JA > Je moet er een retributie voor betalen. Vraag je toelating aan via www.antwerpen.be.
•    NEE > Ga naar vraag 5.

Lees ook: informatie over kosten van de retributie.

5.    Is jouw uitbating een horeca pop-up?

Vraag een horecavergunning (drankvergunning) en eventuele terrastoelating aan.

Tips voor pop-up locaties

Kijk onderaan deze pagina bij 'verwante onderwerpen'.  

Contactgegevens

Loket: Francis Wellesplein 1 - 2018 Antwerpen
Postadres: Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen
Tel: 
03 338 66 88

Bereikbaar
Via mail: doorlopend
Via telefoon: elke werkdag van 9 tot 12 uur
Aan het loket: wegens de maatregelen rond het coronavirus is het niet mogelijk om een afspraak te maken en het loket te bezoeken.

Gesloten op 25, 31 december en 1 januari 2021.

Delen