Je zoekt financiering en subsidies

Op zoek naar kapitaal om je zaak op te starten of te laten groeien? Dan heb je verschillende opties.

Je kan geld lenen bij financiële instellingen of private ondernemingen, maar er bestaan ook allerlei steunmaatregelen en subsidies waarop je misschien recht hebt.

 

Alle financieringsmogelijkheden op een rij.

 

Op zoek naar kapitaal

Waar vind je de nodige financiële middelen?

  • Je kan voor startkapitaal terecht bij PMV/Z, een Vlaamse investeringsmaatschappij die beloftevolle ondernemers financiert van bij de prille start tot aan de groei en internationalisering van hun bedrijf. En er zijn een heel aantal banken die misschien wel interesse hebben in jouw idee: een lijst ervan vind je hier terug.
  • Als je eerder een klein startkapitaal zoekt of niet bij voorgaande kan aankloppen, dan kan je voor een microkrediet terecht bij microStart of impulskrediet.
  • Een andere manier om geld op te halen is jouw idee voorleggen aan een ruim publiek investeerders via crowdfunding. Je biedt jouw product aan als concept en trekt zo kapitaal aan om het te produceren. Het grote voordeel is dat je meteen ook meet of er interesse is voor jouw concept. Als dat zo is, kan je met die gegevens eventueel ook andere kapitaalbronnen overtuigen om te investeren. Bekende crowdfundingplatformen zijn Kickstarter, Bolero, Ulule, Kiss Kiss.
  • Er bestaan instellingen die niet enkel kapitaal, maar ook expertise en mensen investeren in een idee. Zogenaamde ‘business angels’ en ‘venture capital’-instellingen (VC) lenen soms tegen andere voorwaarden zoals aandelen of beslissingsmacht in plaats van geld. Vaak hebben ze net het inzicht en netwerk dat jij nodig hebt om je zaak succesvol te maken. Hier vind je een lijst met mogelijk geïnteresseerde VC’s en business angels in Vlaanderen.
  • Je kan ook particulieren warm maken om in jouw zaak te investeren via Tax Shelter. Zo kunnen zij genieten van een belastingvermindering van 30 of 45 procent van de personenbelasting. Particuliere investeerders die via een crowdfundingsplatform aandelen verwerven, kunnen eveneens van deze belastingvermindering genieten. Ook via de win-winlening kan je particulieren overhalen. Zij krijgen een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal. Vind je zelf geen investeerders, dan kan je terecht op het WinWinner platform waar vraag naar investeerders en aanbod bij elkaar gebracht worden.

Hulp bij je zoektocht naar kapitaal

  • Zie je door de bomen het bos niet meer? Twijfel je nog over de ideale financieringsvorm voor jouw onderneming? Vlaanderen bundelde alle financieringsmogelijkheden in de brochure U zoekt financiering? (.pdf)

Je zoekt subsidies en toelages

  • De subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren & Ondernemen bundelt alle steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden.
  • Op de premiezoeker kan je terugvinden op welke bouw- en renovatiepremies je recht hebt.
  • Start je als ondernemer in detailhandel of horeca? Dan kan je beroep doen op gratis coaching, kan je inspiratie opdoen tijdens netwerkmomenten of kan je als collectief een toelage aanvragen voor initiatieven die het collectief en de leden sterker maken in het ondernemen. Alle informatie is te lezen op deze website, onder COACHING, NETWERKEN en INSPIRATIE.

Contactgegevens

Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

Delen