Een winkel

Als je in stad Antwerpen een winkel opent, dan moet je dit melden. Let op: check eerst of het pand een winkelfunctie toelaat.

 

Start je een belwinkel, CBD-winkel, nachtwinkel of een telecomwinkel, dan heb je een uitbatingsvergunning nodig.

Let op: check eerst of het pand een winkelfunctie toelaat.

 

Opening nieuwe zaak melden

Open je een nieuwe winkel, dan open je een publiek toegankelijke inrichting. Dit moet je melden aan de stad. Na deze melding zal de brandveiligheid van je locatie gecontroleerd worden.

Gratis individuele coaching

Start je een eigen winkel en zoek je begeleiding? Heb je nood aan coaching? De stad Antwerpen biedt gratis individuele sessies aan over verkoop, marketing, winkelinrichting en etalage, kostenbeheer, onderhandelen met leverancier, een eigen website bouwen en social media. Coaches en vakspecialisten geven je persoonlijk advies op maat van jouw noden.

Wettelijke openingstijden

Winkels zijn gebonden aan wettelijk bepaalde sluitingsuren. Zo moet je zaak dagelijks gesloten zijn voor 5 uur ‘s morgens en na 20 uur ‘s avonds. Je moet ook wekelijks een rustdag houden. Er zijn ook een aantal afwijkingen voor bvb nachtwinkels, krantenwinkels, ...

Lees er hier alles over .

Afwijkingen van deze sluitingstijden zijn mogelijk indien aangevraagd door jouw handelaarsvereniging of wanneer je winkel in de erkende toeristische zone ligt.

Solden

Tijdens de koopjesperiode, die wettelijk geregeld is, mag je je producten verkopen tegen verlaagde prijzen.

Muziekrechten

Wil je muziek afspelen in je zaak? Dan heb je een licentie van Unisono nodig. Unisono is het platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM samen hebben opgericht. Via dit platform regel je snel en eenvoudig via 1 licentie het gebruik van muziek op 1 centrale plaats en met 1 betaling.

Alle informatie lees je op de website van Unisono.

Netto oppervlakte > 400m²: omgevingsvergunning aanvragen

Als je een kleinhandelszaak wil uitbaten in stad Antwerpen met een netto handelsoppervlakte groter dan 400 m², dan heb je een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten nodig.

Wanneer en hoe vraag je deze vergunning aan.

Verkoop van voeding of sterke drank

Wanneer je voedingswaren verkoopt in je winkel, dan moet je voldoen aan de verplichtingen rond voedselveiligheid (FAVV).

Verkoop je sterke drank in je winkel die niet ter plaatse wordt geconsumeerd, dan heb je geen drankvergunning van de stad Antwerpen nodig, maar moet je  wel een handelaarsvergunning alcohol aanvragen bij de dienst Douane en Accijnzen. Je kan hiervoor ook terecht bij je ondernemingsloket.

Een uitstalling op de openbare weg

Wil je voor je winkel een uitstalling plaatsen, zodat je op de openbare weg je producten kan uitstallen? Dan heb je een toelating nodig van de dienst stedenbouwkundige vergunningen.

Bedrijfsafval

Als handelszaak kan je je afval op verschillende manieren aanbieden. Bedrijfsafval dat vergelijkbaar is met het huisvuil van gezinnen, kan je op dezelfde manier aanbieden. Voor specifiek bedrijfsafval moet je een andere oplossing zoeken. Hier meer uitleg over de mogelijkheden.

Renovatietoelage

Een mooie winkel maakt je straat nog aantrekkelijker. Daarom geeft stad Antwerpen een toelage voor de renovatie van je handelspand gelegen in de stad Antwerpen én de districten. Je kan als uitbater of eigenaar deze toelage aanvragen voor de renovatie van een voorgevel of van een commerciële ruimte.

Personeel in detailhandel

Naast je regulier personeel kan je in de detailhandelsector je personeelsbezetting op een voordelige manier uitbreiden:

Flexi-job

Een werknemer met een hoofdjob kan nog bijverdienen zonder daarvoor fiscaal meer belast te worden. Flexi-jobwerknemers betalen geen belastingen op hun loon maar bouwen wel sociale rechten op. Ook voor jou als flexi-jobwerkgever is dit systeem zeer voordelig, want jij betaalt slechts een éénmalige patronale bijdrage van 25 procent. Meer lees je hier over tewerkstellen via het systeem flexi-job. Bijklussen is mogelijk

  • ook in horeca
  • voor gepensioneerden

Nuttige tips

  • Handelaarsvereniging

Ben je al lid van de handelaarsvereniging in jouw winkelstraat? Samen met de andere handelaars bundel je de krachten om jouw winkelstraat te promoten bij shoppers.

  • Evenement organiseren

Met je handelszaak een gedeelte van de openbare weg gebruiken of organiseer je een openbaar evenement in openlucht? Dan heb je een vergunning nodig van stad Antwerpen.

Delen

Thema's