Onze arbeidsmarkt kampt met vacatures die maar niet ingevuld raken – uw bedrijf misschien ook. Een sociale tewerkstelling via artikel 60,§ 7 is een krachtig instrument om mensen aan het werk te helpen. Het geeft mensen kansen op werkervaring en ondersteunt tegelijk u als werkgever. Werk blijft één van de meest duurzame manieren om armoede te bestrijden.

OCMW Antwerpen begeleidt klanten in  een werkervaringstraject via artikel 60,§ 7 intensief, zodat ze een meerwaarde zijn voor uw bedrijf en op termijn met een vast contract aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt.

Voor u als werkgever blijft de loonkost beperkt want het gaat om een gesubsidieerde tewerkstelling. U betaalt enkel het verschil tussen de brutoloonkost en de subsidies. Onze klant doet werkervaring op, terwijl uw bedrijf zijn sociaal engagement toont. De win-win ligt voor de hand.

Een OCMW-klant tewerkstellen in uw bedrijf lijkt misschien niet meteen de meest evidente stap. Maar het loont zeker de moeite. Want veel werkervaringsklanten zijn zeer gemotiveerd om te werken. Op deze webpagina leggen we u uit hoe uw bedrijf een klant van OCMW Antwerpen kan tewerkstellen via artikel 60,§ 7.

Sociale tewerkstelling artikel 60: een goede zet

Ondernemers gaan steeds vaker op zoek naar manieren om hun bedrijf op een maatschappelijk verantwoorde manier uit te bouwen. Zorg dragen voor het milieu is één manier. Zorg dragen voor mensen ook. Een tewerkstelling via artikel 60, § 7 is een maatregel die daaraan tegemoet komt.

Een tewerkstelling via artikel 60, § 7 maakt gebruik van overheidssubsidies. Daardoor blijft de loonkost voor u als werkgever beperkt. U betaalt enkel het verschil tussen de brutoloonkost en de subsidies. Het OCMW blijft ook de juridische werkgever van de klant. Arbeidsongevallen en loonadministratie blijven de verantwoordelijkheid van het OCMW.

Vóór, tijdens en na de tewerkstelling zorgt een deskundig medewerker voor begeleiding. Dat kan gaan om het maken en opvolgen van afspraken, taalcoaching op de werkvloer, arbeidsattitudes, enzovoort. Zo worden de werkzoekenden intensief klaargestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt.

OCMW Antwerpen heeft een toegewijd team van medewerkers dat mensen zorgvuldig screent op hun vaardigheden. Zo zoeken zij de juiste match tussen werknemer en werkgever.
Wilt u samen met meer dan 100 andere werkgevers onze werkervaringsklanten nieuwe kansen en vooruitzichten geven? Wie weet wordt de klant na een tijdje onmisbaar voor uw eigen organisatie.

Lees onze brochure over sociale tewerkstelling artikel 60, § 7

Maak een afspraak

‘Werkervaringsklanten tewerkstellen biedt ook kansen voor de werkgever’

Als werkervaringsklanten een succesvol traject doorlopen bij een privéwerkgever, verbeteren ze hun kansen op vast werk binnen of buiten het bedrijf. Maar ook de werkgever vaart er wel bij. Sabine De Mits, HR manager afdeling consumentengoederen van Katoen Natie vertelt waarom.

Lees meer

Wat is tewerkstelling via artikel 60?

De naam ‘artikel 60-tewerkstelling’ verwijst naar artikel 60 paragraaf 7 van de OCMW-wet. Het sociale tewerkstellingsstatuut (artikel 60, § 7) geldt voor OCMW-klanten met recht op maatschappelijke integratie die professioneel activeerbaar zijn.

Lees meer

Waarom tewerkstelling via artikel 60?

OCMW Antwerpen heeft een wettelijke opdracht: zorgen dat elke Antwerpenaar een menswaardig bestaan heeft.

Lees meer

Voordelen voor u en de klant

Een tewerkstelling artikel 60, § 7 heeft veel voordelen, zowel voor u als werkgever als voor  de werkervaringsklant.

Lees meer

Eerste werkervaring bij kinderdagverblijf in Wilrijk smaakt naar meer

Talenten van nieuwkomers schuilen in alle hoekjes. Tsigereda kwam van Eritrea naar België met een hoofd vol recepten en een hart voor kinderen. Via het OCMW en gerichte bemiddeling kwam ze terecht in kinderdagverblijf De Eerste Stapjes in Wilrijk. De medewerkers hadden nood aan een gemotiveerde collega in de keuken, die ook logistieke ondersteuning kon bieden. Vandaag kookt Tsigereda er elke dag, en leert ze Nederlands van haar collega’s en van de ouders. De volgende stap? Een opleiding kinderverzorging!

Terugblik op het netwerk- en infomoment voor werkgevers

Op 15 juni was u van harte welkom op het netwerk- en infomoment van de Werkgeverscel van het OCMW. Als huidige werkgever van werkervaringsklanten toonde u veel maatschappelijk engagement en medewerking. Daar wou de Werkgeverscel u graag voor bedanken. Potentiële nieuwe werkgevers kwamen alles te weten over de voordelen van duurzaam investeren in sociale tewerkstelling artikel 60.

Lees meer

Digitale info voor werkgevers artikel 60

U bent een ondernemer die medewerkers inzet via OCMW Antwerpen met het systeem van sociale tewerkstelling artikel 60, § 7, of heeft interesse om dat te doen? Voortaan vindt u daar gemakkelijk en digitaal info over terug op de website van Ondernemen in Antwerpen.

Lees meer

Hoe kan Atlas een meerwaarde zijn voor u als werkgever?

Is taal een knelpunt op de werkvloer? Verloopt de communicatie tussen de instructeur en de anderstalige werknemer soms moeilijk? Dan kan Atlas een belangrijke partner voor u zijn.

Lees meer

Welke opleidingen biedt het OCMW aan?

Met een opleiding verhogen de slaagkansen van de werkervaringsklant.
De klant leert er vaardigheden die hij kan toepassen in zijn huidige en/of toekomstige job.

Lees meer

Groepslessen Nederlands voor werkervaringsklanten artikel 60

Werkervaringsklanten zijn vaak anderstalig. Tijdens hun werkervaringstraject  (artikel 60, § 7) krijgen ze de kans om hun Nederlands te oefenen. Dat gebeurt op de werkvloer (via coaching of door te praten met hun collega’s) en soms ook daarbuiten (via een taalcursus).

Lees meer

‘Door mijn vaste job kan ik nu plannen maken’

Michael (35) startte in het voorjaar van 2016 als een van de vijftig werkervaringsklanten bij Katoen Natie. Hij is er nu een jaar en twee weken aan de slag als logistiek medewerker. Eind mei kreeg hij een vast contract.

Lees meer

Benieuwd wat sociale tewerkstelling artikel 60 voor uw bedrijf kan betekenen?

Overtuigd van de voordelen voor u en voor de werkervaringsklant?

Neem contact op met de Werkgeverscel van Sociale Dienstverlening – Activering:

Neem contact met ons op

We geven u graag meer uitleg over het verloop van een werkervaringstraject. En maken een afspraak met u om samen de mogelijkheden binnen uw bedrijf te bekijken.

 

 

 

 

 

Deel deze pagina: