Nieuwe plannen voor Antwerpse detailhandel

© Davy Van Laere

De nieuwe beleidsnota detailhandel legt de focus op 19 kernwinkelgebieden in Antwerpen. Daarbij wil de stad meer ruimte scheppen om te ondernemen. De ambitie is Antwerpen nog meer als dé shoppingstad van Vlaanderen te positioneren.

Antwerpen heeft buurtwinkels verspreid over de hele stad, grootschalige detailhandel in de rand en handelszaken geconcentreerd in winkelbuurten. Om een efficiënt beleid te voeren, heeft de stad de bestaande winkelbuurten gebundeld tot 19 kernwinkelgebieden. Op basis van het strategische belang van het winkelgebied geeft de stad 11 van deze gebieden extra ondersteuning. Elk district heeft zo minstens een kernwinkelgebied.

De stad wil de commerciële uitstraling van Antwerpen nog versterken. Zo zullen ondernemers de renovatietoelage kunnen blijven aanvragen voor de verfraaiing van hun winkelpand. Deze toelage geldt binnenkort ook voor werken aan de veiligheid en toegankelijkheid van hun zaak. Ook stimuleert de stad beginnende ondernemers om leegstaande winkelpanden tijdelijk in te vullen als pop-up shop.

In een aantal kernwinkelgebieden zal het straatbeeld opgeknapt worden. Daarbij wordt rekening gehouden met de commerciële noden van de handelaars. De parkeergelegenheid en belevering zullen ook verbeterd worden. Acties zetten buurtwinkels in de kijker en het centrum van Antwerpen wordt gepromoot als dé shoppingstad van Vlaanderen om extra bezoekers uit binnen- en buitenland aan te trekken.

Ontdek de 6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel (.pdf).

Lees de volledige beleidsnota detailhandel.

Deel deze pagina: