Bezoekers- en passantentellingen in centrum Antwerpen

‘Crowdmonitoring’, of het meten van de aanwezigheid en de bewegingen/trends van bezoekers en passanten, is de laatste jaren een belangrijk instrument voor citymarketing geworden. De stad Antwerpen gebruikt dergelijke gegevens om de impact van onder meer haar toeristisch en economisch beleid te meten. Tijdens evenementen worden de data bovendien gebruikt om de mobiliteit en de veiligheid nog beter in beeld te brengen en indien nodig bij te sturen.

Shoppers tellen via wifisensoren

De methode om shoppers te tellen baseert zich op de bluetooth- en/of wifisignalen die mobiele toestellen uitzenden. Sinds 2013 zijn er 3 meetpunten voor deze signalen in het centrum van Antwerpen. Na een succesvolle test werden 22 nieuwe meetpunten toegevoegd. Dankzij deze gegevens krijgt de stad Antwerpen een beter zicht op de drukte in de winkelstraten, het effect van de solden en de maandelijkse winkelzondag, en diverse evenementen in de binnenstad. In 2018 breidde het netwerk van sensoren verder uit: er wordt nu op 35 locaties in de binnenstad geteld. 

In de rapporten tonen we de historiek voor het meetpunt Meir sinds september 2014 en vervolgens nemen we voor alle wifisensoren detailcijfers op.

Toeristen en bezoekers tellen via mobiele data

Een tweede meetmethode baseert zich op mobiele data, dus op de signalen die gsm-masten ontvangen.  Ze geeft onder andere inzicht in het aantal dag- en verblijfstoeristen, hun afkomst en hun gemiddelde verblijfsduur.  Ook kunnen deze data tijdens grote evenementen zoals de Reuzen van Royal de Luxe of de Antwerp 10 Miles gemonitord worden in het kader van de veiligheid. 
 

Bekijk het jaarrapport passantentellingen centrum Antwerpen 2018 (.pdf)

Delen

Sectoren

Thema's