Opening nieuwe zaak melden

Open je een publiek toegankelijke inrichting? Dan moet je dit melden aan stad Antwerpen. 

Wat is een publiek toegankelijke inrichting?

Een publiek toegankelijke inrichting is een zaak die minstens gedeeltelijk toegankelijk is voor het publiek, ook als ze éénmalig of sporadisch voor het publiek worden opengesteld of het publiek slechts onder bepaalde voorwaarden wordt toegelaten (kosteloos, tegen betaling of op vertoon van een lidkaart).

Een winkel, horecazaak of polyvalente ruimte zijn allemaal publiek toegankelijke inrichtingen.

Melding

Ten minste 1 maand vóór de opening van je zaak moet je een melding indienen bij stad Antwerpen. Als uitbater ben je verplicht om in orde te zijn én te blijven met de volgende geldende regels, er kan op elk moment een controle plaatsvinden:

 • Stedenbouwkundige regelgeving
  • De stedenbouwkundige functie van het pand moet overeenkomen met je activiteit. Controleer dit via ons infoplatform. Is dit niet gelijk? Doe een aanvraag via het omgevingsloket of vraag advies op maat. Voor sommige verbouwingen heb je ook een omgevingsvergunning nodig. Je kan hierover advies vragen bij de dienst Omgevingsvergunningen.
 • Milieuregelgeving
  • Controleer via de VLAREM-wegwijzer of je volgens de milieuregelgeving (VLAREM II, bijlage I) een melding moet doen of een vergunning moet vragen voor sommige activiteiten of ingedeelde inrichtingen in je zaak. 
  • Met de resultaten van deze wegwijzer kan je advies vragen via milieuvergunningen@antwerpen.be.
 • Brandveiligheidsmaatregelen
  • Zorg dat je zaak brandveilig is. Je moet alle maatregelen nemen om brand te voorkomen en te bestrijden, zoals opgenomen in Titel 5, Hoofdstuk 1 van de politiecodex.
  • Indien je niet kan voldoen aan de brandveiligheidsvoorwaarden, kan je een afwijking aanvragen via dit e-formulier.
 • Federale, Vlaamse en andere regelgevingen
  • Informeer je over de federale, Vlaamse en andere regelgevingen voor startende bedrijven via Hoe start je

Open je een café of restaurant? Dan kan je de melding aanvragen samen met de andere horecavergunningen via het horecaformulier.

Heb je een belwinkel, CBD-winkel, club-vzw, handcarwash, massagesalon, nachtwinkel, shishabar, telecomwinkel of seksinrichting (waar pornografische vertoningen plaatsvinden)? Meld de opening van je zaak via de centrale aanvraag ondernemingsvergunningen op deze pagina.

Meld de opening van je zaak.

Contactgegevens

Tel: 
03 22 11 333

Telefonisch: elke werkdag van 9 tot 17 uur

Delen