Innovatie in cijfers

Innovatie in clusters

 • Digital met circa 500 startups en scaleups is Antwerpen een snel groeiend ecosysteem voor digitale innovatie. Internet of Things, Artificial Intelligence, Drones... zijn slechts enkele technologieën waarin Antwerpen zich specialiseert.
 • Sustainable 1 op 3 van alle bedrijven in Vlaanderen die werken op duurzame technologieën zijn actief in Antwerpen. Antwerpen excelleert in duurzame chemie met onder meer waterstoftechnologie en in recuperatie van afval en nevenstromen.
 • Health met 18 ziekenhuiscampussen en daarnaast toponderzoeksinstellingen neemt health in Antwerpen een belangrijke plaats in. Infectieziekten zijn een belangrijke focus in Antwerpen.

Deze drie innovatieclusters kennen in Antwerpen een ongelofelijk sterke ontwikkeling, ondermeer door de enorm grote creatieve mindset die de stad kenmerkt. Antwerpen is daarnaast sterk gespecialiseerd in design services, essentieel in innovatie. Binnen de creatieve sectoren in Vlaanderen situeert een derde van deze activiteiten zich in de provincie Antwerpen. Het platform ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. zorgt voor interactie tussen creatieve ondernemers in Antwerpen. De community telt 3.000 leden.

Innovatiehubs

 • BlueApp is pre-incubator voor duurzame chemie van 5.000m² in aanbouw.
 • BlueChem is incubator voor duurzame chemie. Ondanks de start in volle covid-crisis hebben al 10 startups en scaleups hun intrek genomen.
 • Blue Gate Antwerp is klimaatneutraal innovatief bedrijventerrein met een projectgebied van 63 ha. Ingevuld voor 43%.
 • Dunden is een doorgroeiruimte voor startups en onderdak voor incubatoren en acceleratoren zoals Blue Health Innovation Center en The Cofoundry. Dunden is voor 97% ingevuld.
 • NextGen District is een in te vullen site van 88 ha met 3 innovatiezones gericht op circulaire economie. De eerste kandidaat-vestigers werden onlangs bekendgemaakt.
 • The Beacon is hub en community voor AI en IoT innovaties in smart industry, smart port & logistics, smart mobility, smart buildings, smart cities. The Beacon heeft ondanks de covid-crisis 25 nieuwe leden en 7 nieuwe residenten verwelkomd in 2020. De communitiy bestaat nu uit 33 leden, waarvan 23 ook resident zijn in The Beacon.
 • Vaccinopolis is een nieuw ecosysteem dat wordt opgericht rond Controlled Human Infection Models.

Stuwmotoren van Antwerpen

Ook de fundamenten waarop de Antwerpse economie gebouwd is staan niet stil, maar blijven zich aanpassen en voorbereiden op de toekomst:

 • Haven: Met 230.972.417 ton maritieme goederenverkeer is Antwerpen de tweede grootste haven van Europa. Een positie die ze weet te houden dankzij voortdurende inzet.  Zo heeft de Antwerpse haven de GDP-richtlijnen (Goede Distributiepraktijken) voor farmaceutische producten vertaald naar de maritieme sfeer en is daarmee de eerste maritieme haven wereldwijd die, in de gehele logistieke keten, onder de norm van de Europese GDP-regels kan opereren.
 • Chemie: Met 1.000 km pijpleidingen is Antwerpen de grootste geïntegreerde chemiecluster in Europa. Dankzij doorgedreven procesoptimalisatie en samenwerking wordt ingezet op duurzaamheid.
 • Diamant: Antwerpen is het belangrijkste diamanthandelscentrum ter wereld en telt maar liefst 1.777 vestigingen van diamantbedrijven. Met innovatietrajecten voor diamantbedrijven worden diamantbedrijven gestimuleerd tot doorgedreven innovatie.
 • Mode: met een modeopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen die tot de wereldtop behoort heeft Antwerpen een sterke reputatie in mode. In 2018 telde Antwerpen 469 creatieve bedrijven die gelinkt kunnen worden aan de modesector. Samen stellen zij 4.265 VTE’s tewerk.
 • Retail & Horeca: de drukste straat van Antwerpen, de Meir, telt normaal 17 miljoen passanten per jaar. De Covid-lockdowns hebben dit cijfer sterk beïnvloed. 

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: