Geven stadsmedewerkers binnenkort hun consumptiekrediet uit in jouw zaak?

De stad Antwerpen steunt haar lokale ondernemers met het consumptiekrediet. Meer dan 16.000 stadsmedewerkers ontvangen een budget van maximaal 300 euro om te besteden bij deelnemende Antwerpse ondernemingen. Als hulp voor de economische heropstart leggen zij bovendien zelf nog een derde tot de helft van deze waarde bij. Aanvullend hierop vergroot de stad de doelgroep van deelnemers ook dankzij een lezersactie met Libelle Nederland, wat zorgt voor een extra injectie in de lokale economie.

 

Mis deze kans niet en registreer jouw zaak vanaf 1/2/2021 op www.antwerpenucoin.be/deelnemer 

Hoe werkt het consumptiekrediet?

De totale waarde van het consumptiekrediet bedraagt bijna 4 miljoen euro. Onder voorbehoud van de coronamaatregelen kunnen stadsmedewerkers dit budget tussen 1/6/2021 en 31/12/2021 uitgeven. Dit gebeurt via Antwerpen UCoins®, een volledig digitaal betaalsysteem op een gratis online platform (zie verder). Stadsmedewerkers kunnen een aankoop niet volledig met het consumptiekrediet in Antwerpen UCoins® betalen. Ze leggen steeds zelf nog een deel van het bedrag bij volgens dit principe:

 • Vanaf 1 juni tot en met 31 augustus 2021: 0,50 euro voor 1 euro
  Voor elke euro van het consumptiekrediet leggen stadsmedewerkers zelf 0,50 euro bij.
  Bijvoorbeeld: als ze een boek van 30 euro kopen, betalen ze zelf 10 euro. De overige 20 euro wordt bijgelegd door de stad. 
 • Vanaf 1 september tot eind 2021: 1 euro voor 1 euro
  Voor elke euro van het consumptiekrediet leggen stadsmedewerkers zelf 1 euro bij.
  Bijvoorbeeld: voor datzelfde boek van 30 euro betalen ze zelf 15 euro.  De overige 15 euro wordt bijgelegd door de stad.

Deze berekening moet je uiteraard niet zelf maken. Het online platform verrekent dit automatisch. Hou er rekening mee dat de beginperiode van het consumptiekrediet het voordeligst is voor jouw klanten. Wees er dus snel bij en schrijf je in.

(zie verder)

Wat zijn de voordelen van het consumptiekrediet?

 • Meer dan 16.000 stadsmedewerkers worden potentiële klanten.
 • De administratie beperkt zich tot een eenvoudige online registratie.
 • Alles verloopt via een gratis online platform, zonder complexe integratie met jouw huidige systemen.
 • Lees de getuigenissen van deze lokale ondernemers en ontdek waarom zij fan zijn van het consumptiekrediet.

Wat zijn de voorwaarden van het consumptiekrediet?

De federale overheid bepaalde enkele voorwaarden voor het consumptiekrediet. Op basis van deze wetgeving (*) kunnen de volgende ondernemingen gevestigd in stad Antwerpen en haar districten zich inschrijven:

 • Kleinhandelszaken (die verplicht langer dan een maand gesloten waren)
 • Horeca: hotels, restaurant, bars en cafés
 • Cultuurinstellingen: shows, tentoonstellingen, festivals, …
 • Sportverenigingen: inkomgelden, sportabonnementen, huur van sportvelden, …

Hoe registreer je je zaak of organisatie?

Vanaf 1/2/2021 kan je je zaak registreren op www.antwerpenucoin.be/deelnemer. 

Neem hiervoor de volgende zaken bij de hand:

 • Je ondernemings- en BTW-nummer
 • Het adres van de maatschappelijke zetel
 • Het handelsadres van jouw zaak (indien verschillend van bovenstaand adres)
 • Je bankrekeningnummer (IBAN) 
 • De BIC-code van je bank
 • De identificatie van het bankrekeningnummer (bv. een officieel document met de bedrijfsgegevens, een uitgaande factuur, etc.)

Na je registratie wordt nagegaan of jouw zaak of organisatie voldoet aan de voorwaarden. Hou rekening met een verwerkingstijd van 7 werkdagen voor je een bevestigingsmail met login ontvangt en zo toegang krijgt tot het online platform. Jouw zaak of organisatie komt dan op het overzicht van alle deelnemers.

In deze video leggen we stap voor stap uit hoe je je registreert:

 

Hulp nodig bij de registratie?

Graag ondersteuning bij het registreren? Stuur een e-mail naar info@antwerpenucoin.be en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 

Hoe verloopt een betaling?

In deze video kan je zien hoe een betaling met de Antwerp Ucoins® exact verloopt op het digitaal betaalsysteem:

 

(*) De federale overheid bepaalde welke ondernemingen kunnen deelnemen. Hierbij de opsomming uit de wettekst:

 1. de inrichtingen die ressorteren onder de horeca-sector of de kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest en die, in de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de consument in de vestigingseenheid, goederen of diensten aan-bieden aan de consument en voldoen aan de voorwaarden gesteld in artikel 15/1, § 1, van het Wetboek van vennootschappen of
 2. de inrichtingen die behoren tot de culturele sector die zijn erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid of
 3. de sportverenigingen voor wie een federatie, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, bestaat of behoren tot een van de nationale federaties.

 

Op www.antwerpenucoin.be/deelnemer vind je bovenaan bij 'Veelgestelde vragen' en 'Hoe werkt het' meer informatie over hoe het in zijn werk zal gaan.
 

 

 

Delen