Een horecazaak

Als je in stad Antwerpen een café of restaurant opent, dan moet je bepaalde vergunningen aanvragen.

Let op: check eerst of het pand een horecafunctie toelaat.

 

De horecavergunning

De horecavergunning bundelt een aantal aanvragen en vergunningen:

 

Hoe een horecavergunning aanvragen?

  1. Dien je aanvraag tijdig in. De volledige procedure neemt 60 kalenderdagen in beslag, te tellen vanaf de datum dat je aanvraagdossier bij de stad volledig is. In uitzonderlijke omstandigheden kan de procedure verlengd worden met 60 kalenderdagen. In de procedure horecavergunning (.pdf) lees je de concrete stappen die jouw dossier doormaakt.
  2. Zorg ervoor dat je inschrijving als handelsonderneming in orde gebracht is bij het ondernemingsloket.
  3. Laat je pand registreren als vestiging bij het ondernemingsloket. Heb je deze registratie pas recent (>3 weken) aangevraagd? Voeg een bewijs van registratie van je ondernemingsloket toe.
  4. Zorg ervoor dat je voldoet aan de brandveiligheidsnormen (zie richtlijnen politiecodex, Titel 5, Hoofdstuk 1) en dat je de hygiënevoorwaarden respecteert (zie richtlijnen politiecodex, Titel 5, Hoofdstuk 3).
  5. Wanneer je een drankvergunning aanvraagt moet je voldoen aan een aantal moraliteitsvoorwaarden. Zo mag je niet veroordeeld zijn voor zedenfeiten of heling. Elke actieve zaakvoerder moet een uittreksel strafregister van het type [596.1-8 slijterij van gegiste dranken/drankgelegenheid waar sterke drank wordt verstrekt] indienen. Inwoners van stad Antwerpen kunnen dat hier opvragen, anderen vragen het op bij de gemeente waar ze gedomicilieerd zijn. Kies bij je aanvraag voor model 3, en vervolgens voor de gebruikscategorie 'Verzekeringen, financiën, zelfstandige beroepen en openbaar ambt'. Selecteer dan het type 596.1-8. Dit attest mag bij het indienen niet ouder zijn dan 3 maanden.
  6. Heb je een belwinkel, CBD-winkel, club-vzw, handcarwash, massagesalon, nachtwinkel, shishabar, telecomwinkel, wedkantoor of seksinrichting (waar pornografische vertoningen plaatsvinden)? Vraag je horecavergunning aan via de centrale aanvraag ondernemingsvergunningen op deze pagina.

Vraag je horecavergunning aan.

Bijkomende voorwaarden in Antwerpen-Noord: sluitingsuur

Als je een horecazaak uitbaat in Antwerpen-Noord (2060) moet jouw zaak gesloten zijn tussen 1 en 7 uur ’s ochtends. Wil je langer openblijven? Dan kan je een afwijking bij je horecavergunning aanvragen bij stad Antwerpen.

Terrastoelating

Als horeca-uitbater vraag je een terrastoelating apart aan.

Club-vzw of shishabar

Als club-vzw die een inrichting met drankgelegenheid uitbaat of als uitbater van een shishabar vraag je een uitbatingsvergunning apart aan.

Andere verplichtingen als horeca-uitbater

Behalve de stedelijke aanvragen heb je als horeca-uitbater ook andere verplichtingen zoals

Nuttige informatie voor horeca-uitbaters


Contactgegevens

Loket: Francis Wellesplein 1 - 2018 Antwerpen
Postadres: Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen
Tel: 
03 338 66 88

Bereikbaar
Via mail: doorlopend
Via telefoon: elke werkdag van 9 tot 12 uur
Aan het loket: wegens de maatregelen rond het coronavirus is het niet mogelijk om een afspraak te maken en het loket te bezoeken.

Delen

Sectoren

Thema's