Antwerpen: waar verbeelding en ambitie hand in hand gaan. Net daarom is de Scheldestad de ideale plek om te innoveren. Want al eeuwenlang komen hier kennis, kapitaal en bedrijven samen. Hier vind je pioniers in mobiliteit, gezondheid en veiligheid. Wereldwijd zet Antwerpen mee de bakens uit rond duurzame chemie. Naast een wereldhaven en bekende broedplaats voor creativiteit, is Antwerpen voortaan ook een Europese groeipool van digitale innovatie.

Digitale innovatie
 • Snel groeiende start-ups

Antwerpenaars zijn digitale ondernemers. De stad is een internationale referentie in artificiële intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT). Met de regelmaat van de klok worden er start-ups geboren. Die dan op hun beurt weer uitgroeien tot scale-ups. Enkele cijfers? In 2020 telde Antwerpen rond de 500 start-of scale-ups.

Die innoverende bedrijven haalden in 2020 een enorm kapitaal op: 200 miljoen euro, een stijging van 50% ten opzichte van 2018. Ontdek hier het levendige ecosysteem met de vele bedrijven en kennisinstellingen van Antwerpen.

 • Havensectoren

Antwerpen is de tweede grootste haven van Europa. Een haven, dat betekent verschillende bedrijfstakken die samenkomen. Met tal van partners werkt de stad aan innovatie in typische havensectoren zoals industrie, logistiek en veiligheid. Bovendien denkt ze ook aan haar burgers. Zo innoveert Antwerpen ook rond mobiliteit en gezondheid. Met de website www.slimnaarantwerpen.be en het project ‘Slimme snelwegen’ zorgt ze voor beter vervoer voor burgers én ondernemers. Digitale innovatie helpt ook bij de uitwerking van het grootse infrastructuurproject ‘De Grote Verbinding’. 

 • The Beacon

The Beacon is het Antwerpse ankerpunt rond digitale innovatie. Start-ups, scale-ups, onderzoekers en technologiebedrijven: ze vinden allemaal onderdak in het gebouw van 10 verdiepingen aan de Sint-Pietersvliet. Ze werken er aan innovatieve kruisbestuivingen op het vlak van industrie, logistiek en smart cities.

The Beacon heeft intussen 37 residenten, waaronder de oprichters imec, Lantis en de Universiteit van Antwerpen. De meeste zijn specialisten in spitstechnologie, en dan vooral in artificiële intelligentie (AI) of het Internet of Things (IoT). The Beacon community bestaat uit meer dan 80 leden, die op allerlei manieren met elkaar in contact gebracht worden om te werken aan oplossingen voor de stad, haven en industrie van de toekomst.  Dat netwerk - The Beacon Community – groeit nog elke dag.

Duurzame chemie
 • Koploper in duurzame vernieuwing

Antwerpen staat voor innovatie. Digitale, maar ook duurzame innovatie. Van elke 3 bedrijven die in Vlaanderen focussen op schone technologie, is er één gevestigd in Antwerpen. De stad toont zich vooral koploper in duurzame chemie. Lokale overheid, onderzoeksinstellingen en grote chemiebedrijven werken nauw samen rond duurzame innovatie. Hun resultaten vinden wereldwijd weerklank.

 • Van de behandeling van grondstoffen tot afvalverwerking

Antwerpen beheerst chemie tot in de fijnste atomen. Technische aannemers, specialisten in procesoptimalisatie, veiligheidsbedrijven: alles is aanwezig zodat chemische bedrijven hun grondstoffen kunnen verwerken tot afgewerkt product. En zelfs dan stopt het niet. Want de bedrijven in de Antwerpse haven bouwden ook een jarenlange expertise op in afvalverwerking. De duurzame afvalbeheerder Indaver groeide uit van Antwerps bedrijf tot Europese multinational. Bovendien is Antwerpen pionier in waterstoftechnologie. En nog een boeiend project: de turbine van de sluis van Kallo haalt haar energie volledig uit het water. Een proefproject dat heel de wereld op de voet volgt.

 • BlueChem en BlueApp

Ten zuiden van Antwerpen ligt het Blue Gate Antwerp, een terrein exclusief voor eco-effectieve bedrijven. Daar vind je BlueChem, een incubator voor start-ups die werken aan duurzame innovaties in de chemie. BlueChem helpt hen ook om die technologie op industriële schaal te ontwikkelen.

Via het BlueChem Kickstart Fund geeft de stad Antwerpen bovendien een toelage aan ondernemingen die laboruimte huren in BlueChem. Ook de Universiteit Antwerpen is aanwezig op Blue Gate Antwerp. Samen met industriële partners richtten ze BlueApp op. Ze investeren er in toegepast onderzoek naar duurzame (bio)chemische processen.

Design services
 • Creativiteit als grondstof

Creativiteit zit in het Antwerpse DNA. Ook als designcentrum geniet Antwerpen van een jarenlange reputatie. Van de meest vooruitstrevende kunstenaars en culturele ondernemers in de 16e eeuw, tot de avant-gardistische modeontwerpers en andere creatieve bedrijven van vandaag. 1 op de 10 Antwerpse ondernemingen heeft creativiteit als grondstof. De stad is voor creatieve bedrijven de ideale broedplaats om internationaal te bloeien en te groeien.

 • Creatieve industrie

Creatieve industrie: als het over Antwerpen gaat, passen die twee woorden perfect bij elkaar. De sfeer van innovatie stimuleert creatieve bedrijven om hun producten te hertekenen. Om zichzelf telkens heruit te vinden. Een ingesteldheid waarvan de hele economie profiteert. Die creatieve visie vind je ook terug bij de Antwerpse mode- en juweelontwerpers. Bij de Antwerpse Zes in je jaren ’80, bij elke nieuwe modelichting aan de Antwerpse Academie, en bij de talentvolle juweelontwerpers die Antwerpen rijk is.

 • Creatieve netwerken en festivals

Antwerpen als koppelaar. Het platform ANTWERP. POWERED BY CREATIVES (APBC) verbindt de creatieve industrie met andere sectoren. APBC motiveert creatieve ondernemers om te innoveren en te groeien. Diezelfde ondernemers kom je misschien wel tegen op Us by Night. Dat is een van de vele Antwerpse netwerkevenementen die creativiteit linken aan digitaal ondernemerschap. Us by Night trekt kunstenaars van over de hele wereld aan. De stad Antwerpen onderzoekt de mogelijkheden om talentvolle modeontwerpers en -bedrijven te verbinden in een fashion hub. Met partners als de Modeacademie en het MoMu, past de Fashion Hub deze stad als gegoten. 

Health

Dankzij de aanwezigheid van 28 ziekenhuiscampussen en toponderzoekinstellingen zoals het Instituut voor Tropisch Geneeskunde en de Universiteit Antwerpen, is health een belangrijke innovatiecluster in Antwerpen. De focus ligt op ‘smart health’ en infectieziekten. Vandaag zijn meer dan 50 Antwerpse start-ups actief in health en dat is vergeleken met 2015 een stijging van meer dan 100%.

 • Blue Health Innovation Center, gelegen in StartUpVillage, is een incubator voor HealthTech. Lokale overheden, bedrijven, onderzoeks en zorginstellingen bundelen hier hun krachten om digitale transformatie in gezondheidszorg te stimuleren.
 • Vaccinopolis, dat verrijst op Campus Drie Eiken, is een unieke academische testfaciliteit. Het is een onderdeel van de ontwikkeling van het Ecosysteem voor Pandemiebestrijding.
 • Ziekenhuis Netwerk Antwerpen maakt deel uit van een compact en constant evoluerend ziekenhuisnetwerk in Antwerpen. In 2022 zal Cadix ZNA openen, een nieuw ziekenhuis met een sterke focus op innovatie.
 • Blue Sky Studio is een design hub van de Universiteit Antwerpen. Hier ontwerpt een multidisciplinair team van specialisten de stad van de toekomst. Een van de focusdomeinen is urban health.
 • Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) bevordert de vooruitgang van de wetenschap en gezondheid voor iedereen, door middel van innovatie onderzoek, geavanceerd onderwijs, professionele dienstverlening en capaciteitsopbouw van partnerinstellingen in het Zuiden. ITG heeft een unieke expertise in tropische ziektes, HIV, tuberculose, infectieziekten en ontoereikende gezondheidszorg.

Dankzij opleidingsprogramma’s in het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de Universiteit Antwerpen in de AP Hogeschool profiteert de Antwerpse health-sector van een uitgebreide pool van hoogopgeleide en gespecialiseerde talenten. Bedrijven prijzen de studenten voor hun flexibiliteit en hun internationaal-georiënteerde blik. Gecombineerd met een sterke meertaligheid en uitstekende training resulteert dat in prima prestaties in een dynamische en globale context.

Talent krijgt in Antwerpen alle kansen om al in een vroeg stadium te beginnen met ondernemen. Een voorbeeld is TAKEOFFANTWERP, dat een brede steun biedt aan starters, met onder meer een uniek statuut als student-ondernemer.

Media & entertainment

Ook de wereld van media en entertainment kijkt meer en meer in de richting van Antwerpen. Een groot aantal mediabedrijven én hun investeerders hebben hier hun hoofdzetel. Om de ambitie nog meer kracht bij te zetten, ontwikkelt de stad het Mediaplein vlakbij het Centraal Station.

Sluit je aan bij The Beacon of BlueChem

Vind aansluiting bij een netwerk van ontwikkelaars in artificiële intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT). Krijg toegang tot hun expertise in digitale innovatie rond thema’s als mobiliteit, logistiek industrie en smart city. Sluit je aan bij The Beacon.

Ontdek – samen met andere innovatoren – innovatieve oplossingen in duurzame chemie. Huur een plek bij BlueChem.

Deel deze pagina: