Waarom investeren in Antwerpen?

Ontdek waarom Antwerpen de ideale stad is voor uw onderneming.

Ideale stad om te ondernemen

Economische motor

Antwerpen is de grootste stad en de economische motor van Vlaanderen. De industrie, met de Antwerpse chemiecluster voorop, is een sterke pijler. Tegelijkertijd is de dienstensector erg performant en divers. Voor ondernemers biedt Antwerpen een optimale zakelijke omgeving.

Unieke ligging

Antwerpen heeft een strategische ligging in Europa op het snijpunt van belangrijke verkeers- en handelsstromen. De Antwerpse haven is de tweede grootste in Europa en een poort naar het meest welvarende deel van Europa. Ze heeft ook een eigen regionale luchthaven en een station waar de hoge snelheidstrein stopt. De internationale luchthaven van Zaventem is een halfuurtje verwijderd.

Creatief en ondernemend

Buitenlandse investeerders gedijen in Antwerpen. In de afgelopen jaren vond meer dan een kwart van de buitenlandse investeringsprojecten in België zijn thuisbasis in Antwerpen. Antwerpen is een creatieve stad die openstaat voor nieuwe ideeën en concepten. Daarom is de stad een ideale voedingsbodem voor starters en spin-offs. Die krijgen van de stad de nodige ondersteuning zodat ze kunnen uitgroeien tot welvarende bedrijven.

Innovatieve stad

Antwerpen is een voortrekker in het Nieuw Industrieel Beleid van Vlaanderen. De nadruk ligt op onder meer duurzame chemie, innovatieve, slimme logistiek en creatieve economie. Antwerp Headquarters trekt hoofdkantoren aan van logistieke bedrijven, rederijen, (petro)chemische bedrijven en belangrijke maritieme dienstverleners, zoals advocaten, banken en verzekeraars.

Geschikt personeel

De aanwezigheid van een universiteit en verschillende hogescholen maakt het vinden van geschikt personeel makkelijk. In Antwerpen vindt u meertalige en hoogopgeleide werknemers.

Goedkoop

Antwerpen is een relatief goedkope stad voor ondernemers. In vergelijking met andere Europese zakensteden is kantoorruimte er niet duur en toch kwalitatief. De hoge productiviteit van personeel maakt Antwerpen voor ondernemers nog aantrekkelijker. En de dagelijkse levenskost ligt laag.

Fiscale voordelen

Investeerders in Antwerpen kunnen genieten van fiscale voordelen zoals de notionele intrestaftrek die uniek is in Europa. Bedrijven kunnen voor het eigen vermogen dat ze investeren een fictieve intrest aftrekken van de belastbare winst. Er is ook een rulingsysteem waarbij bedrijven de fiscale behandeling van hun investeringen kunnen aftoetsen en op die manier rechtszekerheid verwerven.

Ideale stad om te wonen en te leven

Bruisende uitgaansstad

Antwerpen is een bruisende stad. Het heeft een uitstekende en betaalbare restaurantcultuur, gaande van Michelinsterren tot gezellige brasseries. Maar cafés en hun gezellige terrassen zijn wel de grootste troef van het Antwerpse uitgaansleven. Traditionele bruine kroegen, hippe bars, live muziek... Antwerpen heeft het allemaal.

Shoppingstad

Antwerpen is een shoppingstad par excellence. De grote ketens zijn uiteraard aanwezig, maar Antwerpen heeft ook een breed aanbod van designershops en tal van innovatieve winkelconcepten. De Antwerpse mode is een van de creatiefste van de wereld. Antwerpen is ook een wereldcentrum voor diamant.

Culturele rijkdom

Cultureel heeft Antwerpen een boeiend aanbod. De stad kan terugblikken op een rijke geschiedenis en tal van historische gebouwen zijn daar het bewijs van. Maar Antwerpen is ook een moderne stad met architecturale trekpleisters en een divers modern cultureel aanbod van internationale toppers in onder meer muziek, dans en theater.

Documenten

Delen

Thema's