Maatschappelijke en commerciële naam

In grote lijnen zijn er twee soorten namen.

1) De maatschappelijke naam is de naam waaronder de onderneming in de Kruispuntdatabank voor Ondernemingen (KBO) is ingeschreven.

  • Als u een eenmanszaak hebt, is dat uw familienaam
  • Als u een vennootschap hebt, is het de officiële naam die in de statuten staat en die in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd.

2) De commerciële naam of handelsnaam is de naam waaronder uw onderneming zaken doet en die bekend is bij het publiek. Die naam is heel belangrijk: het is de naam die u vermeldt op officiële documenten en op uw bedrijfsdocumenten, zoals facturen en bestelbonnen, briefpapier en naamkaartjes. Uw commerciële naam heeft ook een reclamefunctie.

Wij hebben het hier verder over de commerciële naam.

Wat kenmerkt een goede naam?

Een naam moet herkenbaar zijn zodat klanten kunnen inschatten wat uw business doet en uw naam ook onthouden.

  • Hoe simpeler hoe beter: een eenvoudige naam onthoudt men gemakkelijker. De spelling kan niet tot verwarring of fouten leiden.
  • Wees origineel: kies voor een unieke naam, geen kopie of verwijzing naar concurrenten.
  • Gebruik woordspelingen of alliteraties: terugkerende termen of letters blijven langer hangen.
Bestaat de naam al?

Belangrijk om te weten is of de naam voor uw type product in uw handelsgebied al bestaat. Als u de enige bakker in uw handelsgebied bent, kan u zichzelf ‘de bakker’ noemen, maar vaak zal u rekening moeten houden met bestaande concurrenten. In de Kruispuntdatabank voor Ondernemingen (KBO) vindt u terug of een bepaalde handelsnaam al bestaat. Als u dezelfde (of een gelijkaardige) naam tegenkomt, kiest u het best voor een andere naam.

Moet u een copyright nemen op uw bedrijfsnaam of merk?

Een copyright nemen is in principe niet nodig. Er bestaan geen procedures of formaliteiten waarmee u het recht op het gebruik van een commerciële naam kan beschermen. Dat recht ontstaat vanzelf vanaf de eerste keer dat u uw commerciële naam in het openbaar gebruikt. De vermelding van uw bedrijfsnaam in de Kruispuntbank van Ondernemingen kan bijvoorbeeld als eerste gebruik tellen. U kan zich tegen elk gebruik van uw commerciële naam door derden verzetten door aan te tonen dat u op dat moment de eerste gebruiker was van de naam.

Als u een bescherming wenst tegen misbruik of namaak, registreer dan uw bedrijfsnaam bij het BOIP. Hier kan u ook kiezen om logo, merk en huisstijl te beschermen en eventueel het intellectueel eigendom van uw zaak (zoals producten of software).

Hoe registreert u uw bedrijfsnaam?

U registreert uw naam wanneer u uw bedrijf registreert. Een ondernemersloket helpt u bij de verplichte registratie in KBO. Daarbij wordt ook de naam ingegeven.

Is de URL van uw website beschikbaar?

Via de Belgische DNS-dienst kan u nakijken of de URL van uw website nog beschikbaar is. U kan deze URL daarna registreren via een domeinnaamprovider en uw webesite online zetten via een hostingbedrijf.

Wat mag wel en niet met logo’s en huisstijl?

Maak altijd uw eigen logo’s en huisstijl, eventueel met de hulp van een creatief bureau. Als u een website, logo of stijl ontwerpt, maakt u uiteraard geen gebruik van bestaande ontwerpen. U mag wel gebruikmaken van algemene termen of iconen waarop geen copyright berust. In het merkenregister vindt u terug of uw merk al geregistreerd is. Als u gepersonaliseerd advies wenst, kiest u het best voor een advies van een specialist in intellectueel eigendom.

Hoe zit het met een naamswijziging?

U kan via de KBO zelf specifieke gegevens van uw onderneming aanpassen als er iets wijzigt aan:

  • de activiteiten die u uitoefent;
  • het adres waar u uw activiteiten uitoefent;
  • de commerciële naam van uw vestiging;
  • het bankrekeningnummer;
  • de persoon die de ondernemersvaardigheden aantoont.

Let op: voor sommige aanpassingen moet u betalen.

Deel deze pagina: