Wat is sociale economie?

Bedrijven in de sociale economie focussen zich op de professionele inschakeling en tewerkstelling van kansengroepen. Zij creëren toegankelijk werk voor personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgen deze bedrijven voor de nodige opleiding en ondersteuning om werknemers te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Sociale economie omvat niet enkel maatwerkbedrijven (de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen). Ook de lokale diensteneconomie, sociale inschakelingseconomiebedrijven en de stad Antwerpen met ‘artikel 60-tewerkstelling’ vallen onder sociale economie.

Netwerk sociale economie

Stad Antwerpen regisseert de sociale economie: zo ondersteunt en faciliteert het reguliere en sociale economiebedrijven. De stad organiseert onder andere ronde tafels rond sociale economie om het werkveld samen te brengen. Hier ligt het doel in het stimuleren van netwerken, het delen van goede praktijken en de bevordering van de samenwerking tussen verschillende spelers.

Financiële ondersteuning

Stad Antwerpen voorziet inhoudelijke en financiële ondersteuning voor reguliere en sociale economiebedrijven die samenwerken aan innovatieve projecten. Deze projecten moeten focussen op de bevordering van de doorstroom van werknemers uit de sociale economie naar de reguliere economie. Ontdek hier de mogelijkheden voor deze toelage.

Inspiratie nodig?

Projecten rond sociale economie: kwetsbare groepen helpen om een job te vinden. De ambitie van stad Antwerpen is "zo veel mogelijk mensen duurzaam aan het werk krijgen."

In deze video leer je de projecten en aanpak van de stad Antwerpen kennen en zie je de impact voor de sociale economie.

City Camping Antwerp

Werkmmaat vroeg een toelage voor City Camping Antwerp en toont op die toeristische locatie hoe innovatief ondernemen een meerwaarde betekent voor de sociale economie.

Lees meer

Project Weesfietsen

Werkmmaat heeft al veel ervaring rond fietsherstelling. De stad Antwerpen en Werkmmaat beslisten daarom samen te werken om deze weesfietsen te laten opknappen.

Lees meer

Deel deze pagina: