Coachingsessie voor startende winkeliers en horecauitbaters

Opende u al even een horecazaak of winkel en hebt u nood aan coaching? Stad Antwerpen ondersteunt starters en ondernemingen – jonger dan 5 jaar – met coachingsessies op maat. U kiest twee sessies uit het online-aanbod en een coach helpt u met tools en tips in de gewenste materie.

Verder lezen over coaching voor startende winkeliers en horeca-uitbaters

Reclame maken voor uw zaak

Met gerichte reclame zet u uw kersverse zaak op de juiste manier in de schijnwerpers. Uw klanten leren u op een positieve en blijvende manier kennen en u boort er precies de juiste doelgroep mee aan. Reclame maken is dus een goed idee; maar hoe begint u eraan?

1. Baken uw doelgroep af

Wanneer u een marketingplan opstelt, is een grondig marktonderzoek onmisbaar. Hier identificeert u de klanten op wie u zich wil richten, en degenen op wie u zich níét wil richten. Besteedt u voldoende aandacht aan deze oefening? Dan levert dat heel wat voordelen op:

 • U kent uw doelgroep zo goed dat u uw dienst of product precies op hen kan afstemmen.
 • U bent uw concurrenten te slim af binnen uw eigen niche.
 • U spitst uw marketingacties toe op een kleinere doelgroep en beperkt zo de kosten.

2. Werk aan uw netwerk

Uw eerste klanten komen waarschijnlijk uit uw bestaande netwerk. Om te vermijden dat u dat netwerk uitput, is het belangrijk dat u erin blijft investeren. Bezoek daarom zoveel mogelijk relevante evenementen. Misschien ziet u er niet onmiddellijk resultaat van, maar op de langere termijn brengt een goed netwerk altijd op.

Waar u precies gaat netwerken, hangt natuurlijk af van uw beroep. Zoek plekken op waar de kans groot is dat u mensen tegenkomt die op zoek zijn naar uw product of dienst, of die u op de een of andere manier verder kunnen helpen wanneer u uw onderneming uitbouwt.

Bekijk hier welke businessevenementen er plaatsvinden in Antwerpen

3. Werk aan een sterke ‘elevator pitch’

Met een ‘elevator pitch’ stelt u uw zaak kort en krachtig voor – pakweg dertig seconden moeten volstaan. U vertelt er alles mee dat een toekomstige klant over u moet weten, zonder u te verliezen in details of hun aandacht te laten verslappen. Een elevator pitch mag geen plat verkooppraatje zijn, maar moet duidelijk maken welk voordeel uw product of dienst heeft voor de persoon met wie u praat. Drie elementen mogen zeker niet ontbreken:

 • Trek al in de eerste woorden de aandacht.
 • Spreek gepassioneerd over uw zaak.
 • Gebruik cijfers om uw luisteraar te overtuigen.

Oefen uw pitch in de spiegel tot u hem kan opzeggen in uw slaap. En probeer hem eerst eens uit op iemand die u vertrouwt.

4. Gebruik alle beschikbare kanalen

Marketing voor uw eigen onderneming is niet moeilijk. Via al deze kanalen laat u een onvergetelijke indruk achter op uw (toekomstige) klanten:

 • Zorg voor een website die goed vindbaar is.
 • Overweeg om een blog te schrijven met interessante artikels waarin u uitlegt wat u als ondernemer doet.
 • Gebruik sociale media en houd daarbij rekening met de eigenheid van de verschillende kanalen. Kies voor de kanalen die het beste passen bij wat u doet.
 • Zet promoties of tijdelijke aanbiedingen in de verf met advertenties op sociale media of Google.
 • Onderschat het belang van een telefoontje niet: bel uw potentiële klanten op!
 • Maak aantrekkelijke, correcte offertes.

5. Leg bestaande klanten in de watten

Mondreclame is vaak de beste manier om uw startende zaak wind in de rug te geven. Bezorgt u uw bestaande klanten een onberispelijke ervaring? Dan vertellen ze daarover verder binnen hun eigen netwerk. Zo komt u weer in contact met nieuwe potentiële klanten.

Tips, evenementen en inspiratie in uw mailbox

Blijf op de hoogte van nieuws, evenementen en ontwikkelingen in onze dienstverlening. Via onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws.

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Deel deze pagina: