1. Maak een businessplan

Een businessplan opstellen wanneer u een zaak start, is een hele kluif. Toch is het belangrijk dat u er voldoende aandacht aan besteedt. Uw businessplan vormt de leidraad voor alle volgende stappen.

Businessplan opstellen: hoe begint u eraan?

2. Kies een naam

De naam van uw zaak is een van uw belangrijkste uithangborden en maakt uw klanten duidelijk wat u doet. Hij geeft een aanduiding over het type bedrijf dat u uitbaat, maar kan ook een indicatie zijn van specifieke waarden of de bedrijfscultuur. Hoe kiest u nu een succesvolle naam?

Een naam kiezen voor uw onderneming

3. Zoek financiering

Een zaak beginnen kost geld. Er bestaan verschillende manieren om een startkapitaal bij elkaar te krijgen. We geven u tips bij het opmaken van een financieel plan en zetten een aantal financieringsmogelijkheden op een rijtje.

Financiering zoeken

4. Zoek een locatie

Als ondernemer hebt u ruimte nodig om uw eigen zaak uit te bouwen. Gaat u die ruimte kopen of huren? En kiest u voor een kantoor, een winkel of zelfs een complete loods?

Op zoek naar een bedrijfslocatie

5. Bouw of verbouw uw pand

Wil u uw bedrijfsvestiging bouwen of verbouwen? Dan hebt u daarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig. Die vergunning wordt afgeleverd als uw bouwplannen beantwoorden aan de stedenbouwkundige voorschriften.

Bouwen en verbouwen

6. Registreer uw onderneming

Een naam, product, locatie, … Uw eigen zaak krijgt steeds meer vorm. Hebt u al beslist voor welke ondernemingsvorm u kiest? Hier leest u wat u moet weten.

Uw onderneming registreren

7. Vraag vergunningen en licenties aan

Uw onderneming is pas wettelijk in orde als u alle vergunningen hebt. Het is uw verantwoordelijkheid om de juiste vergunningen aan te vragen en de regels te kennen, maar wij helpen u er graag bij. In het e-loket vindt u een overzicht van alle ondernemingen waarvan u wettelijk vertegenwoordiger bent. U kan van daaruit ook vergunnings- en subsidieaanvragen starten.

Vergunningen en licenties aanvragen

8. Vind personeel

Uw eenmanszaak of vennootschap groeit als kool en als ondernemer hebt u meer werk dan u aankunt. De vraag is nu: moet u wel of niet personeel aannemen?

Personeel in dienst nemen

9. Open uw zaak

Hebt u …

 • Een ondernemingsvorm gekozen?
 • Een zichtrekening geopend?
 • Een vennootschap of eenmanszaak opgericht?
 • Uw ondernemingsnummer aangevraagd?
 • De juiste vergunningen gekregen?
 • Uw btw-nummer geactiveerd?
 • U aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds?
 • U aangesloten bij een ziekenfonds?

PROFICIAT! Dan bent u klaar om uw zaak te openen. Er is heel wat dat u kan doen om de grote stap gemakkelijker te maken.

Uw eigen zaak openen

10. Wat als het misgaat?

Ondernemen is soms ook moeilijk. Misschien belandt u op een gegeven moment in een dip met uw bedrijf. Deze tips helpen u er hopelijk weer bovenop.

Wat als het misgaat?

Contact

Startersadvies toegespitst op uw plannen?

Tijdens een startersgesprek bespreken we al uw vragen zodat u goed geïnformeerd aan de slag kan. We gaan niet in op de slaagkansen van uw onderneming en bespreken ook uw businessplan niet. Het startersgesprek maakt u wel wegwijs in de wettelijke verplichtingen waaraan u moet voldoen om uw zaak te starten.

Startersgesprekken vinden plaats op deze locaties:

 • Den Bell
  Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen
 • TAKEOFFANTWERP (voor de student-ondernemer)
  Kleine Kauwenberg 17, 2000 Antwerpen
 • Designcenter Winkelhaak / Bar Oscar (voor de creatieve ondernemer)
  Dambruggestraat 29, 2060 Antwerpen
 • Coffeelabs

  Lange Klarenstraat 19, 2000 Antwerpen

Maak een afspraak

Deel deze pagina: