e-loket voor ondernemers

Wist u dat er een e-loket bestaat, specifiek voor ondernemers? Via deze online tool blijft u op de hoogte van vergunningen, belangrijke data en formaliteiten die u als ondernemer in acht moet nemen. Bovendien haalt het A-profiel belangrijke informatie uit DOSIS, het Dossier InformatieSysteem van de Vlaamse Overheid. U vindt voortaan dus alle informatie vereisten gebundeld op één plek.

Via het A-profiel kan u:

  • de status van uw vergunningsaanvragen in één oogopslag bekijken;
  • uw complete dossier met Antwerpse en Vlaamse aanvragen op één plek raadplegen;
  • waarschuwingen ontvangen van vergunningen die bijna vervallen;
  • alle ondernemingen waartoe u rechten hebt eenvoudig beheren.

 

Ik wil de status van mijn vergunningen bekijken.

Belastingen beheren

Als zelfstandige betaalt u, net zoals een werknemer, jaarlijks een belasting op uw inkomen: de personenbelasting voor eenmanszaken of de vennootschapsbelasting voor vennootschappen.

Personenbelasting

Wie een eenmanszaak heeft, doet elk jaar een aangifte van de personenbelasting. Als startende zelfstandige moet u voor uw eerste belastingaangifte het bijkomende formulier voor zelfstandigen aanvragen, deel 2 van uw aangifteformulier. Online via Tax-on-web is dat heel eenvoudig: u klikt gewoon het vinkje aan.

Meer info over de aangifte van personenbelasting vindt u op de website van FOD Financiën.

Vennootschapsbelasting

Is uw onderneming een vennootschap, bijvoorbeeld een bvba, nv of vof? Dan valt u onder het stelsel van de vennootschapsbelasting. Die wordt berekend op de winst van uw vennootschap en neemt dus de inkomsten en uitgaven van de onderneming in acht, niet de financiële situatie van de vennoten zelf. Die moeten dus zelf nog jaarlijks hun eigen personenbelasting aangeven.

Meer info over de aangifte van vennootschapsbelasting vindt u op de website van FOD Financiën.

Aanvullende belastingen

Behalve directe belastingen moeten eenmanszaken en vennootschappen ook nog aanvullende belastingen betalen, zoals gemeentebelasting, provinciebelasting of milieuheffing. Voor provinciebelastingen gelden er per provincie andere reglementen en procedures.

Lees hier meer over de belastingtarieven van de Provincie Antwerpen.

Belastingen stad Antwerpen

In het e-loket van de stad Antwerpen vindt u een overzicht van de belastingen die hier van toepassingen kunnen zijn op uw zaak.

Alle info over belastingen voor ondernemingen

Gedetailleerde info over belastingen voor ondernemingen vindt u op de website van FOD Financiën.

Deel deze pagina: