Startersadvies toegespitst op uw plannen? Tijdens een startersgesprek bespreken we al uw vragen zodat u goed geïnformeerd aan de slag kan. We gaan niet in op de slaagkansen van uw onderneming en bespreken ook uw businessplan niet. Het startersgesprek maakt u wel wegwijs in de wettelijke verplichtingen waaraan u moet voldoen om uw zaak te starten.
Wist u dat er een A-profiel bestaat, specifiek voor ondernemers? Via deze online tool blijft u op de hoogte van vergunningen, belangrijke data en formaliteiten die u als ondernemer in acht moet nemen. Bovendien haalt het A-profiel belangrijke informatie uit DOSIS, het Dossier InformatieSysteem van de Vlaamse Overheid. U vindt voortaan dus alle informatie vereisten gebundeld op één plek.
Via het A-profiel kan u:
- de status van uw vergunningsaanvragen in één oogopslag bekijken;
- uw complete dossier met Antwerpse en Vlaamse aanvragen op één plek raadplegen;
- waarschuwingen ontvangen van vergunningen die bijna vervallen;
- alle ondernemingen waartoe u rechten hebt eenvoudig beheren.
Afhankelijk van het soort onderneming dat u opstart, zijn verschillende vergunningen verplicht.
Publiek toegankelijke zaak
Als u een nieuwe publiek toegankelijke zaak opent, moet u de overheid op de hoogte brengen.
Lees meer over publiek toegankelijke zaken en start uw melding
Beroepskaart
Hebt u niet de nationaliteit van een van de landen van de Europese Economische Ruimte? Dan hebt u een beroepskaart nodig voordat u uw beroep mag uitoefenen.
Lees meer over de beroepskaart en start uw aanvraag
Vergunningen voor een horecazaak
Als u in stad Antwerpen een café of restaurant wil openen, moet u enkele vergunningen aanvragen. De meest voorkomende vergunningen zijn gebundeld in het aanvraagformulier horeca.
Lees meer over de vergunningen voor horecazaken en start uw aanvraag
Voedselveiligheid in de horeca
Richt u een zaak op waar voedingsmiddelen worden gefabriceerd, in de handel gebracht of ingevoerd? Vraag dan een vergunning aan bij de dienst Eetwareninspectie van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen).
Lees meer over voedselveiligheid in de horeca
Sociaal-economische vergunning
Als u een kleinhandelszaak wil uitbaten in stad Antwerpen met een nettohandelsoppervlakte groter dan 400 m², dan hebt u een sociaal-economische vergunning nodig.
Lees meer over de sociaal-economische vergunning en start uw aanvraag
Leurkaart voor huis-aan-huisverkoop en verkoop op openbare weg
Verkoopt u producten buiten de hoofdzetel of vestiging(en) die u aan de kruispuntdatabank voor ondernemingen hebt gemeld? Dan doet u aan ambulante handel en hebt u een leurkaart nodig.
Lees meer over de leurkaart en start uw aanvraag
Bouwen of verbouwen
Wil u uw bedrijfsvestiging bouwen of verbouwen? Daarvoor hebt u een stedenbouwkundige vergunning nodig. Die vergunning wordt afgeleverd als uw bouwplannen beantwoorden aan de stedenbouwkundige voorschriften.
Lees meer over bouwen en verbouwen
Omgevingsvergunning
Hebt u een stedenbouwkundige vergunning én een milieuvergunning nodig? Dan kan u die samen aanvragen in één procedure: de omgevingsvergunning. Via de website van de Vlaamse overheid kan u nagaan of u een milieuvergunning nodig hebt.
Er zijn tal van vergunningen voor verschillende activiteiten. In het e-loket vindt u een overzicht. Hier kan u als ondernemer ook per sector of per thema alle formulieren terugvinden.