Een maatwerkbedrijf, vroeger gekend als sociale werkplaats of beschutte werkplaats, is een onderneming die een onderdeel van uw productieproces overneemt en uitvoert of diensten levert op maat van uw onderneming.
(videofragment uit "Wegwijs in sociaal ondernemen: maatwerkbedrijven" van Sociale Economie Vlaanderen)
“Maatwerkbedrijven halen business weer naar België”
Atlas Copco zocht een partner die erg repetitief werk als duizenden kits met onderdelen samenstellen kon overnemen. Manueel werk waar lange tijd nauwkeurig en foutloos moet gewerkt worden. Er mag niets mislopen.
“Prijs is belangrijk, maar voor ons telt het totaalplaatje. In theorie kan dit goedkoper in het buitenland, maar niet als de logistieke kost en de complexiteit meegeteld wordt. Die afweging zorgde ervoor dat we heel wat taken dicht bij onze fabriek houden.”
Michel Christiaens, Vice President Purchasing Atlas Copco

Creatieve ondernemers en maatwerkbedrijven vinden elkaar meer en meer. Machines, werkkrachten en materiaal samenvoegen met een creatief brein, dat werkt. Zeker als het over prototypes of unieke ontwerpen gaat, die manueel vervaardigd moeten worden.
“Ik spaar enorm veel tijd en moeite uit, want ik moet niet langer heen en weer tussen mijn houtleverancier en de schrijnwerkerij: Kunnig slaat nu mijn grondstoffen op en heeft ook grotere machines in huis. Bovendien hebben ze de know how om mijn prototype te optimaliseren.”
Xavier Coenen, MoModul


Candico zocht hulp in het productieproces om klontjes te herverpakken én het controleren van kandijsticks om ze daarna netjes te verpakken. Taken die niet machinaal uitvoerbaar zijn.
Werminval zit vlakbij, is flexibel en specialiseerde zich in specifieke taken voor Candico, waardoor Candico optimaal kan inspelen op de schommelende vraag. Een situatie die een fabriek in zijn eentje nooit kan opvangen.
“Dit gedetailleerd werk sluit perfect aan bij de werknemers van Werminval, met hun unieke kwaliteit om zich lang en erg geconcentreerd in te zetten. Wij krijgen op het juiste moment de klontjes binnen, in de correcte verpakking. Onze machines kunnen optimaal blijven draaien”
Bart Embrechts, supply chain manager bij Candico

In de magazijnen van ODTH in Willebroek worden dagelijks zestigduizend tandenborstels manueel gelabeld en (her)verpakt. Een opdracht van een multinational die via Europa verscheept naar Afrika en onderweg een partner zocht om correct te labelen en te herverpakken. Om te kunnen concurreren met Oost-Europese bedrijven, werkt ODTH samen met Arop die extra werkkrachten levert om de manuele taken perfect uitvoeren.
“Onze sterkte is een bijzonder grote ervaring in overslag. We liggen uitstekend aan het water in Willebroek en hebben er de faciliteiten en processen voor. Maar de concurrentie is hard. Door dit project samen uit te werken met Arop, konden we de opdracht van deze multinational samen naar hier halen.”
Paul Liekens, operations manager ODTH
Milieubedrijf Vanheede doet de ophaling en de recyclage van glas uit containers. Manus reinigt de glascontainers en verwijdert het sluikstort. Elk zijn corebusiness.
“Waarom zelf investeren als Manus het geschikte personeel, een wagenpark, het materiaal en een perfecte omkadering al in huis heeft om ons snel en goed voort te helpen?”
Koen Smits, Vanheede

Opdrachten kunnen in eigen bedrijfsgebouwen uitgevoerd worden of in uw bedrijf. U kan een vast team inzetten bij seizoenspieken of voor permanent repetitief werk.
Wil u weten welke samenwerking met een bedrijf uit de sociale economie een meerwaarde kan bieden aan uw onderneming? Contacteer:
- Kirsten Dewaelheyns
- expert werk en sociale economie bij stad Antwerpen
- tel.
03 338 6867 - kirsten.dewaelheyns@stad.antwerpen.be