Maatwerkbedrijf?

Een maatwerkbedrijf, vroeger gekend als sociale werkplaats of beschutte werkplaats, is een onderneming die een onderdeel van uw productieproces overneemt en uitvoert of diensten levert op maat van uw onderneming.

(videofragment uit "Wegwijs in sociaal ondernemen: maatwerkbedrijven" van Sociale Economie Vlaanderen)

 

 

Laat u inspireren

Hoe arbeidsintensieve logistiek in België houden?

U hebt een product dat handmatig moet worden samengesteld. Uitwijken naar lagelonenlanden is niet evident, omdat uw product aan tal van specifieke vereisten moet voldoen. Waar kan u daarvoor dan terecht? Maatwerkbedrijven in eigen land bieden de oplossing.

 

Lees verder

Labo haalt medewerkers van Antwerps maatwerkbedrijf in huis

Ook in tijden van verregaande automatisering blijven er productietaken over die best met de hand worden uitgevoerd. Vaak gaat het om repetitief werk waar medewerkers niet altijd zin in hebben. Lastig, want als kwaliteit vooropstaat, geeft motivatie de doorslag. Die motivatie vindt u zeker bij medewerkers van maatwerkbedrijven.

Lees verder

De Kringwinkel Antwerpen creëert waarde voor ondernemingen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo): voor een groeiend aantal bedrijven is het een belangrijke bekommernis. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Samenwerken met partners die zelf hoog scoren op duurzaam ondernemen levert een verrassende win-winsituatie op. Een goed voorbeeld is de Kringwinkel Antwerpen.

Lees verder

Flexibel verpakken zonder je eigen productielijnen aan te passen

Ondernemingen met een eigen productieafdeling zitten niet zelden met logistieke kopzorgen. Hoe zorgt u ervoor dat u snel reageert op marktomstandigheden zonder uw productie- of verpakkingsapparaat in de war te sturen? Maatwerkbedrijven bieden de oplossing.

Lees verder

Duurzaam produceren in beperkte oplages

Nnof uit Vilvoorde vond de weg naar Kunnig, een maatwerkbedrijf in Antwerpen. Anne Lenaerts, verantwoordelijk voor sales en marketing bij Nnof: “Nnof is een lokaal dienstenbedrijf dat bedrijven begeleidt bij de transformatie van hun kantooromgeving."

Lees meer

Manus helpt Multi Masters aan gemotiveerde medewerkers

Medewerkers met het juiste profiel aantrekken: voor veel bedrijven wordt het steeds lastiger. Hoe ga je om met openstaande vacatures, personeelsverloop en arbeidsverzuim door foute attitudes? Samenwerken met een maatwerkbedrijf kan een oplossing bieden.

Lees meer

Hoe fiets je als bedrijf zonder zorgen langs de verkeersknoop?

Medewerkers en producten moeten snel en vlot ter plaatse geraken, maar de verkeersknoop en de toegenomen parkeerdruk dreigen onze economie te verlammen. Hoe zorg je er als bedrijf voor dat je medewerkers zich vlot door de verkeersdrukte kunnen bewegen? Samenwerken met een maatwerkbedrijf biedt een overtuigend antwoord.

Lees meer

Werkhuizen MIN helpt ondernemingen bij korte deadlines

Just in time leveren is in onze economie niet meer weg te denken. Productieschema’s worden almaar strakker, levertermijnen worden verder ingekort en marges staan onder druk. Wat doe je dan als er toch iets misloopt? Samenwerken met maatwerkbedrijven die zich specialiseren in last minute calls biedt de oplossing.

“Maatwerkbedrijven halen business weer naar België”

Atlas Copco zocht een partner die erg repetitief werk als duizenden kits met onderdelen samenstellen kon overnemen. Manueel werk waar lange tijd nauwkeurig en foutloos moet gewerkt worden. Er mag niets mislopen.

“Prijs is belangrijk, maar voor ons telt het totaalplaatje. In theorie kan dit goedkoper in het buitenland, maar niet als de logistieke kost en de complexiteit meegeteld wordt. Die afweging zorgde ervoor dat we heel wat taken dicht bij onze fabriek houden.”
Michel Christiaens, Vice President Purchasing Atlas Copco

Lees de getuigenis van Atlas Copco

Creatieve ondernemers en maatwerkbedrijven vinden elkaar meer en meer. Machines, werkkrachten en materiaal samenvoegen met een creatief brein, dat werkt. Zeker als het over prototypes of unieke ontwerpen gaat, die manueel vervaardigd moeten worden.

“Ik spaar enorm veel tijd en moeite uit, want ik moet niet langer heen en weer tussen mijn houtleverancier en de schrijnwerkerij: Kunnig slaat nu mijn grondstoffen op en heeft ook grotere machines in huis. Bovendien hebben ze de know how om mijn prototype te optimaliseren.”
Xavier Coenen, MoModul

 

Lees de getuigenissen

“De meubels van StartupVillage hebben allemaal een unieke levensloop”

Makerscollectief ONBETAALBAAR werkte samen met Antwerpse maatwerkbedrijven om uit recuperatiemateriaal nieuwe meubelen te creëren voor StartupVillage.

Candico zocht hulp in het productieproces om klontjes te herverpakken  én het controleren van kandijsticks om ze daarna netjes te verpakken. Taken die niet machinaal uitvoerbaar zijn. 

Werminval zit vlakbij, is flexibel en specialiseerde zich in specifieke taken voor Candico, waardoor Candico optimaal kan inspelen op de schommelende vraag. Een situatie die een fabriek in zijn eentje nooit kan opvangen.

“Dit gedetailleerd werk sluit perfect aan bij de werknemers van Werminval, met hun unieke kwaliteit om zich lang en erg geconcentreerd in te zetten. Wij krijgen op het juiste moment de klontjes binnen, in de correcte verpakking. Onze machines kunnen optimaal blijven draaien”
Bart Embrechts, supply chain manager bij Candico

Lees de getuigenis van Candico
 

Bocadero geeft de opdracht voor productie van kleine houten meubelstukken aan maatwerkbedrijf Levanto. Voor hen is dit eentonige en manuele werk juist interessant.

“Dit jaar heb ik dus gewoon een grote lading hout bij hen laten leveren. Ze wisten meteen hoe ze eraan moesten beginnen.”
André Wens, Bocadero

Lees de getuigenis van Bocadero

In de magazijnen van ODTH in Willebroek worden dagelijks zestigduizend tandenborstels manueel gelabeld en (her)verpakt. Een opdracht van een multinational die via Europa verscheept naar Afrika en onderweg een partner zocht om correct te labelen en te herverpakken. Om te kunnen concurreren met Oost-Europese bedrijven, werkt ODTH samen met Arop die extra werkkrachten levert om de manuele taken perfect uitvoeren.

“Onze sterkte is een bijzonder grote ervaring in overslag. We liggen uitstekend aan het water in Willebroek en hebben er de faciliteiten en processen voor. Maar de concurrentie is hard.  Door dit project samen uit te werken met Arop, konden we de opdracht van deze multinational samen naar hier halen.”
Paul Liekens, operations manager ODTH

Lees de getuigenis van ODTH

Natuur- en Landschapszorg VZW toverde de perfect getrimde gazon van Gyproc (Saint-Gobain) om tot een ongerept stukje natuur. Met grachten, heuvels en kuilen werden natte en droge zones gecreëerd, waar verschillende planten groeien die insecten aantrekken wat dan weer vogels lokt. In amper twee dagen werd een nieuw natuureiland mét een bijenhotel in de haven gecreëerd.

“Je gaat de wereld natuurlijk niet redden, maar je draagt wel je steentje bij in een gebied waar de natuur het erg moeilijk heeft. Het leuke is dat het onderhoud ook goedkoper is. Nu is het voldoende het terrein af en toe gefaseerd te maaien.”
Tom Rommens, sustainability manager Gyproc

 

Lees de getuigenis van Gyproc (Saint Gobain)

Milieubedrijf Vanheede doet de ophaling en de recyclage van glas uit containers. Manus reinigt de glascontainers en verwijdert het sluikstort. Elk zijn corebusiness.

“Waarom zelf investeren als Manus het geschikte personeel, een wagenpark, het materiaal en een perfecte omkadering al in huis heeft om ons snel en goed voort te helpen?”
Koen Smits, Vanheede

Lees de getuigenis van Vanheede

Dienstverlening
Bouw en renovatie

Hebt u schilder- of behangwerken, kleine herstellingen of wil u nieuwe vloerbekleding? Of u staat voor verbouwingen als afbraak, strippen van een gebouw, nieuwe indelingen maken met Gyprocwanden, metsel- en pleisterwerk,
betegelen, het plaatsen of opschuren van vloeren of dak- en isolatiewerken.

Vergeet niet dat werfwachters uw bouwafval opruimen en zorgen voor orde en veiligheid op de werf.

Denkt u aan conservatie en restauratie van uw patrimonium?

Logistieke handling en verpakking

U wil machinaal of manueel (her)verpakken, blisteren, skinnen, sleeven, krimpen en etiketteren. Ook kits samenstellen of displays opbouwen.

Uw (fashion)goederen worden winkelklaar gemaakt en u kan bij hen stockeren; zij doen uw orderpicking of algemeen magazijnwerk.

Uw voedingsproducten worden behandeld en ingepakt volgens de strikte HACCP normen.

Productie op maat: textiel

Creaties in stof en pvc versnijden, naaien en stikken of eenvoudig retoucheren en aanpassen, stoffen rivetteren en zeilringen inslaan, linten, logo’s of labels en winkelbeveiligingen aanbrengen en kussens
opvullen. Het confectioneren van gadgets en geschenkartikelen. En de productie van staalkaarten.

Meubelstoffering, (her)bekleding of garnering van uw kantoormeubilair.

Productie op maat: hout

U zoekt schrijnwerk op maat in hout of fabricage op kleine en grote schaal. Ook meubilair in hout voor de inrichting van ruimtes én decorbouw voor beurzen wordt op maat uitgevoerd.

Productie op maat: papier

U hebt drukwerk dat ook moet afgewerkt en verzonden worden. Ook voor productie van displays.

U zoekt een partner voor boekbinden.

Assemblage

Moeten er fietsen gemonteerd worden? Ook montage van elektronica en elektro.

Hebt u soldeer- en kleine laswerken?

Inboedelopruiming, recyclage

Uw bedrijf verhuist en het huidige pand moet ontruimd of opgeruimd worden.

Uw inboedel mag verkocht worden of gebruikt als geresycleerd materiaal voor nieuwe toepassingen.

Groenverzorging

Uw bedrijfsterrein wordt ingericht en onderhouden. Het onkruid wordt gewied zonder gebruik van pesticiden. Afsluitingen worden geïnstalleerd of verhardingen aangelegd. Bomen worden gesnoeid of geveld. Ook voor uw bosbeheer en –exploitatie.

Schoonmaak

Uw kantoren of gemeenschappelijke ruimtes moeten gepoetst worden. U zoekt een ramenwasser of een specialist in reinigingen. U bent verhuisd, hebt verbouwd of gerenoveerd en zoekt een bedrijf dat een grote schoonmaak uitvoert. U wil uw bedrijfsterrein of parking netjes houden, zonder zwerfvuil of graffiti.

Horeca

Een traiteur, catering of een zaal nodig voor uw bedrijfsfeest, seminarie of receptie? Of op zoek naar een partner die uw bedrijfsrestaurant uitbaat?

Productie op maat: metaal

U hebt opdrachten om metaal te bewerken: lassen, draaien en frezen, CNC plooien en knippen, snijden of ponswerk. Ook metaal voor meubilair wordt op maat uitgevoerd.

 

Fietsbeheer

U denkt aan fietsleasing en/of beheer van uw bedrijfsfietsen met de nodige IT-ondersteuning?

Advies op maat

Opdrachten kunnen in eigen bedrijfsgebouwen uitgevoerd worden of in uw bedrijf. U kan een vast team inzetten bij seizoenspieken of voor permanent repetitief werk.

Wil u weten welke samenwerking met een bedrijf uit de sociale economie een meerwaarde kan bieden aan uw onderneming? Contacteer: work@antwerpen.be

Lees meer over maatwerkbedrijven

Deel deze pagina: