‘Born in Antwerp’ zet Antwerpse innovatie en creativiteit in de kijker

Vanaf december 2015 zet de stad Antwerpen haar creatieve en culturele ondernemers in de spotlight. Onder de noemer ‘Born in Antwerp – Harbour of Creativity’ wordt vanuit een uniek hoofdkwartier een ambitieus programma opgezet met internationale evenementen en expo’s en interventies in de openbare ruimte. Vijf vooraanstaande namen uit de creatieve wereld treden op als curator en zorgen voor een gevarieerde invulling.  

De Antwerpse creatieve scene is uitzonderlijk rijk en divers. Alle creatieve sectoren zijn stevig vertegenwoordigd in de Scheldestad door meer dan 8000 creatieve ondernemingen. Dit betekent dat één op de zes bedrijven in de stad er eentje uit de creatieve sector is. De stad is één creatieve hub met een grote internationale aantrekkingskracht. Dit is te verklaren doordat Antwerpen het ideale testgebied is voor creativiteit en innovatie. 

Een gevarieerd programma 

‘Born in Antwerp – Harbour of Creativity’ brengt onder meer een programma van internationale topevenementen. Begin december wordt het startschot gegeven tijdens het rondreizende communicatiefestival eurobest, dat samenvalt met het modecongres Fashion Talks. In 2016 wordt onder meer De Invasie verwelkomd, een platform voor jong designtalent. Verder worden expo’s opgezet rond de masterstudenten van de creatieve opleidingen en rond bekende en minder bekende Antwerpse ontwerpers. Het sluitstuk van het jaar rond creativiteit is een vierdaags festival eind september 2016 , tijdens de heropening van het Museum Plantin-Moretus. 
 
Het voorlopige programma vindt u op www.borninantwerp.be. Alle Antwerpse creatieve en culturele ondernemers worden uitgenodigd om samen met de stad dit programma verder vorm te geven, met eigen projecten. Contactadres is info@borninantwerp.be.


Een uniek hoofdkwartier als creatief centrum

In het kader van ‘Born in Antwerp’ wordt een hoofdkwartier voor creatief Antwerpen ingericht. Een loods aan het Kattendijkdok-Oostkaai zal het kloppende hart vormen van het project en een staalkaart bieden van wat creativiteit in Antwerpen betekent. Hier is plaats voor creatieve evenementen, voorstellingen, lezingen en expo’s, maar het wordt ook een open ontmoetingsruimte, een inspirerende plek om te werken of vrienden te ontmoeten. Deze locatie kan eveneens ter beschikking gesteld worden aan de Antwerpse creatieve sector, die hier eigen evenementen kan organiseren, voor een breed of professioneel publiek.

Vijf curatoren uit de creatieve sector

Vijf creatieve ondernemers zullen als curator van het project optreden. Vanuit hun ervaring en voeling met de sector maken ze mee inhoudelijke keuzes en zetten ze elk hun eigen creatieve initiatieven op. Deze curatoren zijn: Bruno Pieters (modeontwerper), Axel Enthoven (industrieel ontwerper), Rizon Parein (graficus en 3D-artiest), Lieven Segers (beeldend kunstenaar) en Isabel Van den Broeck (managing director van Creative Club of Belgium).
 

Lees meer op BorninAntwerp.be

Deel deze pagina: