‘Elektro Anders’ stoomt nieuwkomers klaar voor job als elektricien

‘Elektro Anders’ geeft anderstalige nieuwkomers een taal- en techniekbad en leidt hen op tot industrieel elektricien. Younes Amiri is opleidingscoördinator bij het Fonds voor Tewerkstelling en Opleiding in de Metaalverwerkende Nijverheid - provincie Antwerpen (FTMA). Na een eerste, succesvolle editie staat hij te popelen om met een nieuwe groep anderstaligen van start te gaan. Ook nu is het project een samenwerking van Talentenfabriek, VDAB en de metaalverwerkende sector met de steun van de stad Antwerpen.

Het idee van ‘Elektro Anders’ is eenvoudig: via een intensief en geïntegreerd opleidings- en begeleidingstraject kunnen anderstalige nieuwkomers in Antwerpen die een leefloon krijgen, zich omscholen tot industrieel elektricien.

Younes Amiri: “Toen we vorig jaar startten met ‘Elektro Anders’, stelden we enkele doelstellingen voorop. Zo wilden we dat zeker acht cursisten de opleiding konden volgen en met succes afronden. Het werden er negen. En alle negen kregen ze nadien een voltijds contract, met zéér goede voorwaarden. Daarnaast was het voor ons ook belangrijk om hen een kwaliteitsvolle opleiding te bieden die hen langdurige tewerkstelling kon garanderen. Daarvoor werkten we samen met Anttec, het Antwerps Technologisch Centrum, en met VDAB. Zij namen de lessen voor hun rekening.”

Elektro in het Nederlands

Het werd een intensief lessenpakket, in het Nederlands. Younes licht toe: “‘Elektro Anders’ is meer dan enkel een technische opleiding. We kozen er bewust voor om de vakken in het Nederlands te geven. Er was daarom elke dag een taalcoach van VDAB aanwezig die zowel cursisten als lesgevers ondersteunde. Het verschil zat soms in kleine dingen: zeg je ‘schroevendraaier’ of ‘tournevis’?”

“In het begin grepen de cursisten vaak terug naar hun moedertaal; voor de meeste was dat het Arabisch. Logisch, natuurlijk. Daarin voelen mensen zich het meest zeker. Maar dankzij de taalcoach konden we het zelfvertrouwen van de cursisten verhogen en gebruikten ze gemakkelijker Nederlandse woorden. Die dubbele leerweg waar zowel de arbeidsgerichte competenties als de Nederlandse taal wordt aangeleerd, heeft zijn meerwaarde echt bewezen. Ze heeft ervoor gezorgd dat de cursisten van ‘Elektro Anders’ snel inzetbaar waren. Dat is niet enkel een economisch voordeel, maar ook bevorderend voor de integratie en het welzijn van deze nieuwe Antwerpse inwoners. ”

Op naar de tweede editie

In grote lijnen blijft de tweede editie van de opleiding hetzelfde. Toch zijn er lessen getrokken uit de eerste editie. Younes: “Het lessenpakket was enorm intensief zonder adempauze tussen de modules. Dat doen we anders in de tweede editie: na het VCA-attest volgen er enkele iets “rustigere” weken. Dan staan er minder zware lessen rekenen en technisch Nederlands op het programma, en ook indien nodig remediëringslessen VCA en een herkansing op het VCA-examen. Deze keer staat er tijdens de hele opleiding een jobcoach van VDAB klaar om de cursisten te helpen met vragen en antwoorden. Die begeleiding gaat verder nadat de cursisten afstuderen, met minstens drie maanden loopbaanbegeleiding en ondersteuning op de werkvloer.”

Duurzame oplossing voor de sector

De ondersteunende partners, cursisten én werkgevers zijn erg tevreden over het project. Ze hopen dan ook op een even succesvolle tweede editie.

“Zowel voor de metaalverwerkende sector als voor anderstalige nieuwkomers is ‘Elektro Anders’ een geschenk. Niet alleen raken nieuwkomers gemakkelijker ingeburgerd; we kunnen in één klap knelpuntberoepen sneller invullen”, vertelt Younes. “In de metaalverwerkende sector komen er minder werknemers bij dan er vertrekken. We hebben dringend nieuwe mensen nodig: goed geschoolde onderhoudstechnici, industrieel elektriciens, technisch-administratieve medewerkers en tekenaars die we langdurig kunnen inzetten. Met een project als ‘Elektro Anders’ kunnen we de vijver waarin we vissen vergroten.”

Younes is trots op het harde werk van de cursisten en van alle partners. “De cursisten kregen de kans om tijdens een georganiseerde jobdate kennis te maken met de bedrijfswereld. Dat ook werkgevers enthousiast waren, was duidelijk door de manier waarop zij tegen elkaar opboden. Ze wilden maar al te graag onze cursisten in huis halen. Het is fantastisch dat we iets hebben kunnen aanwakkeren. Niet enkel binnen onze sector maar ook daarbuiten.”

Wil u meer informatie over ‘Elektro Anders’?
Younes Amiri is te bereiken op 03 369 14 32 of via younes.amiri@ftma.be.

Ook interesse om te werken met anderstalige nieuwkomers, of om een opleidingstraject op te zetten in uw sector?
Het project ‘Elektro Anders’ geniet de financiële steun van de stad Antwerpen. Check de mogelijkheden op www.ondernemeninantwerpen.be/werkenmetvluchtelingen.

Sectoren: 
Deel deze pagina: