“Als collectief kan je dingen ondernemen die je als zelfstandige niet kan.”

Copyright: Wim Hadermann

“Net als iedereen werden wij verrast door de eerste coronagolf. De ontsmettingsmiddelen raakten meteen op, er was de saga van de mondmaskers, geen beschermkledij… Winkels en horeca gingen dicht, maar de apotheken bleven steeds open. In Antwerpen-centrum is ons cliënteel een mix van bewoners, shoppers en toeristen. Plots vielen die twee laatste helemaal weg. Onze omzet daalde, maar we investeerden toch, in het belang van de gezondheid. Dankzij de lokale beroepsvereniging werkten we als eersten achter plexischermen.”

Tweeëneenhalf jaar geleden startten we met 12 apothekers uit Antwerpen-centrum een samenwerkingsverband. We voelden de concurrentie van online apotheken en beslisten om samen onze specifieke meerwaarde in de verf te zetten. We zijn inmiddels aan de achtste editie van de ZAAC-krant toe (Zelfstandige Apothekers Antwerpen-Centrum): geen platte reclame, maar nuttige gezondheidsinformatie in het Nederlands en het Engels. Want hier in het centrum bedienen we veel anderstaligen. Elke editie belichten we een achttal onderwerpen, bijvoorbeeld slaapproblemen of hoe je coronakilo’s kan kwijtspelen. Elke apotheek is ook actief op social media. Daarvoor hebben we een coach ingehuurd, en die helpt ons om minstens tweemaal per week nuttige info online aan te bieden. ”

“Als zelfstandige of als eenmanszaak is het erg moeilijk om nieuwe en innovatieve dingen te doen. Zoals elke zelfstandige moeten we daarenboven concurreren met grote spelers. Alleen kan je dat niet. Het ZAAC-netwerk van zelfstandige apothekers maakt ons letterlijk samen sterk: we verdelen het werk en ontwikkelen meer en sneller nieuwe ideeën. We verspreiden gezondheidswijsheid op een authentieke en niet-commerciële manier. Patiënten genieten van de service van een lokale zelfstandige, maar ook van de hele groep. Zo spartelden we samen door de crisis en staan we nu sterker dan ooit.”

Sectoren: 
Deel deze pagina: