“Antwerpen is een keurmerk voor ethische diamanthandel”

Antwerpen blijft met maar liefst 84 procent van de transacties het mondiale centrum van handel in ruwe diamant. Daarbij komt dat de havenstad het voortouw neemt in duurzame diamanthandel. African Diamond Conference is een goede gelegenheid om de rol van Antwerpen nog eens in de kijker te zetten. Het Antwerp World Diamond Centre is een publiek-private organisatie die de belangen van de Antwerpse diamantsector verdedigt en de Antwerpse diamant promoot.

Karla Basselier (chief officer public affairs AWDC): “De waardeketen van diamant bestaat uit zes stadia: de productie, de verkoop van ruwe diamant, de slijping, de verkoop van geslepen diamant, de plaatsing in een juweel en de verkoop aan een particulier. Antwerpen speelt een rol in drie van die stadia. 84 procent van alle ruwe diamant wordt hier verhandeld: Antwerpen is de absolute wereldleider. Het slijpen gebeurt grotendeels in India. Maar heel grote of moeilijk slijpbare stenen worden nog steeds hier verwerkt. Van de geslepen diamant wordt wereldwijd de helft bij ons verhandeld. In Antwerpen zijn er 1700 geregistreerde diamantbedrijven. De mijnbedrijven vinden hier altijd een goede koper, groothandelaars vinden hier de steen die ze zoeken. Bovendien controleert de overheid elke verhandelde steen en dat is uniek. Dat maakt Antwerpen tot een keurmerk op vlak van transparantie en ethisch verantwoorde diamanthandel.”

“De overheid controleert elke verhandelde steen, en dat is uniek”

Conflictvrije productie

“De diamantsector hecht veel belang aan ethisch verantwoorde handel. Verschillende internationale kaders waarborgen conflictvrije productie met respect voor milieu en mensenrechten. AWDC tekende een toekomstvisie uit waarin we de vier C’s van diamant (carat, colour, clarity, cut – karaat, kleur, helderheid, slijpen) uitbreidden met compliance, confidence en corporate social responsibility – volgen van de regels, vertrouwen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

De hoogste ethische standaarden

“De diamantsector zorgt voor economische toegevoegde waarde, maar ook voor jobs, aidspreventie, educatie en infrastructuur. Diamant draagt bij tot socio-economische ontwikkeling en duurzaamheid in Afrika. In de marketing van ruwe diamant moet daar meer nadruk op liggen.

Voor de Antwerpse diamantsector gelden de hoogste standaarden op vlak van ethisch verantwoorde diamantproductie. Antwerpen neemt daarin een internationale voortrekkersrol en verantwoordelijkheid op. Het toont ook aan dat synthetische diamant niet ethischer is zoals sommigen beweren. AWDC heeft niets tegen synthetische diamant, zolang de consument maar weet of een steen synthetisch dan wel natuurlijk is. Differentiatie en integriteit van de waardeketen zijn dan ook essentieel.

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: