“Bij een juweel hoort een emotie, daar moet je ruimte voor maken”

Al drie generaties lang staat Joaillerie du Centre bekend als een gevestigde waarde in het hartje van de diamantwijk. Sophie De Cleyn nam de zaak over van haar vader, die zelf in de voetstappen van zijn moeder Jeanne De Cleyn trad. Joaillerie du Centre ontwerpt en vervaardigt juwelen in eigen atelier, herstelt of herwerkt oude kleinoden en biedt daarnaast een collectie met zorgvuldig geselecteerde modellen van vertrouwde leveranciers.

Op zoek naar wat de Antwerp’s Most Brilliant-juweliers drijft en inspireert, legden we hen de Proust-vragenlijst voor. Met vijf van hun antwoorden laten ze u binnenkijken in hun zaak én hun gedachtewereld.

Op welke eigenschap van uzelf bent u het meeste trots?
“Ik ben sociaal en leg gemakkelijk contacten. Dat komt in ons beroep zeker van pas. Een juweel koop je nu eenmaal op vertrouwen: vaak gaat de aanschaf gepaard met een belangrijk moment in het leven, zoals een trouwring of verlovingsring. Bij zo’n ring hoort een verhaal, en ik vind dat je de tijd moet nemen om naar dat verhaal te luisteren. Zo maak je ruimte voor de emotie die hoort bij het juweel.”

Wie of wat is de liefde van uw leven?
“Mijn twee zoons. Het is een geschenk om hen te zien opgroeien tot fijne mannen. Of ik verwacht dat ze ook voor een carrière in de diamant kiezen? Dat moeten ze zelf uitmaken wanneer ze er klaar voor zijn.”

Wat is uw grootste verwezenlijking?
“Dat ik deze prachtige zaak mag runnen en tegelijk een aanwezige mama ben. Mijn werk is mijn leven, maar mijn kinderen ook. Zelf ben ik als kind echt opgegroeid in de winkel, ook in het weekend wanneer mijn vader de winkel aan zee openhield. Nu mijn vader met pensioen gaat, komt mijn broer mee in de zaak. De grens tussen werk en privé is nu eenmaal flou in een familiebedrijf zoals het onze.

Wie vindt u een held in uw eigen omgeving?
“Dat zijn zonder twijfel mijn ouders. Mijn vader ben ik zo dankbaar dat hij mij heeft ingewijd in de wereld van juwelen en diamant. En mijn moeder, die aan één blik genoeg heeft om te weten dat ik het te druk heb. Dan neemt ze de winkel een uurtje van mij over terwijl ik andere zaken oplos of de kinderen van school haal. Zonder haar zou ik verloren zijn..”

Wat is uw motto?
“Proberen te genieten van elke dag. Ook als die dag druk is en er veel op me af komt.”

 

Lees meer over Antwerp's Most Brilliant

Deel deze pagina: