“De beste terrasjes van ’t Stad? Die vind je op de Sint-Jansvliet!”

Na de Steenhouwersvest en Oever werd vorig jaar ook de Sint-Jansvliet heraangelegd. Het pleintje aan de ingang van de Voetgangerstunnel kreeg een frisse look en er kwam meer ruimte voor terrassen. De stad Antwerpen betrok de horeca en handelszaken op en rond het plein bij de heraanleg. Erik Haentjens en Gonda Vanhulle van Het Nieuwe Palinghuis zijn tevreden over de inspraak die ze kregen en het open plein dat voor hun deur ligt.

Sint-Jansvliet: nood aan meer plaats voor horecaterrassen

De Sint-Jansvliet is een drukbezocht pleintje: de Voetgangerstunnel komt erop uit en het is het begin van het toeristisch centrum van Antwerpen. U vindt er restaurants, cafés en winkels. Het plein zelf is een ontmoetingsplek voor jongeren, die er basketbal komen spelen. Maar de voetpaden waren smal en door de vele geparkeerde auto’s voelde de Sint-Jansvliet wat benauwd aan.

“Nu de heraanleg achter de rug is, leeft het plein weer op”

Erik Haentjens is chef in Het Nieuwe Palinghuis, een visrestaurant aan de noordkant van het plein.
“Zo’n twee jaar geleden besliste Antwerpen om de Sint-Jansvliet opnieuw aan te leggen. De voetpaden waren erg smal, zeker aan de kant waar ons restaurant ligt. Het plein zelf was wat donker en, zeer belangrijk voor de cafés en restaurants aan de zuidkant, er was bijna geen plaats om een terras te zetten.”

Horeca en handelaars betrekken bij een heraanleg

De stad betrok horeca en handelaars bij het ontwerp en nodigde hen uit op vergaderingen. Erik: “Dat was heel tof. We hadden echt het gevoel dat de ontwerpers en medewerkers van de stad naar ons luisterden. Zo stelden de ontwerpers voor om trappen te maken aan de ingang van de Voetgangerstunnel. Dat leek ons geen goed idee omdat daar dagelijks duizenden mensen passeren en trappen gevaarlijk kunnen zijn. Ook het plan om een waterpartij met waterval te installeren met banken er rond, veranderde na onze bezwaren.”

“Bij een heraanleg betrekken we de handelaars: we informeren hen en luisteren naar hun ideeën en ergernissen”

Zara De Meyer, horecamanager bij de stad Antwerpen, bevestigt dat: “We proberen de horeca en winkeliers altijd te betrekken als we in hun buurt beginnen te werken. Zo’n heraanleg geeft altijd hinder. Door vergaderingen en informatiesessies houden we hen op de hoogte van de werken en luisteren we ook naar hun ergernissen en ideeën.”

Plein leeft opnieuw op

“We hebben tijdens de werken wel wat last gehad. Er passeerden minder mensen. De vaste klanten bleven komen, maar we voelden de impact toch,” beaamt Erik. “Maar nu de heraanleg achter de rug is, leeft het plein weer op. Mensen vertellen aan mekaar dat de Sint-Jansvliet weer bereikbaar is én dat er gezellige terrassen staan. Vorig weekend was het schitterend weer en zaten die terrasjes vol. Dat is logisch ook, want op die zuidterrassen zit je in de zon en uit de wind.” Erik lacht: “Een beter plekje om iets te gaan eten of drinken vind je in Antwerpen niet”.

De heraanleg van een buurt brengt altijd hinder mee. De stad doet er alles aan om die tot een minimum te beperken. De gemakkelijkste manier om als handelaar of horeca-uitbater met de stad te communiceren? Via een handelaarsvereniging.

Lees hier meer over de voordelen van een handelaarsvereniging

Deel deze pagina: