“De Cubigo-app houdt senioren uit het rusthuis”

Met Cubigo lanceerde de Antwerpse Ondernemer Geert Houben een digitaal platform dat ouderen en zorgbehoevenden toestaat om langer zelfstandig te wonen. Een slim antwoord op het probleem van vergrijzing? “Voor een stuk, want elke maand dat een oudere niet in een rusthuis moet verblijven, spaart de overheid 1500 euro.” Omdat dat ook in de Verenigde Staten belangstelling wekt, opende Geert Houben met Aristoco alvast een kantoor in San Francisco.

In februari selecteerde Google/Blackbox Geert Houben als één van de meest beloftevolle start-ups ter wereld. De Belgische ondernemer mocht mee op boot camp in Silicon Valley. 
 
Geert Houben (33): “Een hele ervaring. Ik zat er aan tafel met de zakenpartner van Sean Parker. Je kent hem misschien als personage uit de film over Facebook. Hij startte Napster op en stond mee aan de wieg van Facebook. Een héél grote vis, die tegenwoordig geregeld op de koffie bij Obama gaat. Net als veel Amerikanen was ook deze man heel toegankelijk. Ik legde hem Cubigo uit. Zijn antwoord: ‘What a gigantic opportunity!’.”
 
Waarom was Sean Parker zo onder de indruk van Cubigo?
“Omdat Cubigo een digitaal antwoord biedt op de vergrijzing. Elke gegoede economie - van de Verenigde Staten tot Japan – worstelt binnenkort met die problematiek. Met het digitale platform Cubigo kunnen senioren de regie zo lang mogelijk in eigen handen houden. Via de app op hun tablet of smartphone kiezen ze de diensten waarvan ze gebruik willen maken. Cubigo verbindt de ouderen rechtstreeks met de aanbieder van diverse diensten. Ik zie de vergrijzing niet als een ‘probleem’, maar een opportuniteit om de zelfstandigheid van mensen te verhogen.”
 
Geef daar eens een voorbeeld van?
“Bij wie ouder wordt, gaan sommige zaken moeizamer, denk maar aan koken of boodschappen doen. Via Cubigo kunnen die mensen bijvoorbeeld maaltijden bestellen. In het Nederlandse Cubigo hebben we daar de perfecte partner voor gevonden. De klant stelt zelf zijn menu samen, zijn bestelling gaat naar de fabrikant en even later is zijn maaltijd klaar. Volledig geautomatiseerd. De fabrikant moet alleen nog voor transport zorgen.”
 
Een zorgbehoevende senior heeft natuurlijk nóg altijd hulp nodig?
“Je moet eerst de zorgverlening verzekeren. Denk aan een herinnering telkens wanneer hij of zij medicatie moet innemen. Of ervoor zorgen dat de oudere gemakkelijk zijn bloeddrukwaarden kan delen met de arts. Als een patiënt vier keer per week op doktersbezoek moet, waarom zou dat dan niet de helft van de keren via een videogesprek kunnen? Cubigo biedt ook diensten aan die dagelijks nuttig zijn als je wat ouder wordt: poetshulp plannen, zorgen voor transport of een was- en strijkdienst organiseren. Ten slotte mag je ook het sociale contact niet onderschatten. Als iemand vereenzaamt, gaat hij vaak sneller achteruit. Een communicatieplatform met alle leeftijdsgenoten uit de straat, of de mogelijkheid tot videochatten met de kleinkinderenn is een perfect wapen tegen vereenzaming.”

“De zestigers en zeventigers van vandaag mag je niet onderschatten”

Is de doelgroep van Cubigo - de senioren - mee met het digitale tijdperk?
“Voor de tachtigers van vandaag komen we misschien net te laat. Zij zijn niet altijd meer geinteresseerd in technologie. Dat heb ik zelf gemerkt bij mijn eigen grootouders. Mijn ouders, dat is eerder de doelgroep. De zestigers en zeventigers van vandaag mag je trouwens niet onderschatten. Zij hebben vaak al een tablet in huis. Het is de generatie die flink geld heeft kunnen sparen en daar van wil genieten. Ze staan ook op hun zelfstandigheid. Dankzij Cubigo kunnen ze die zo lang mogelijk blijven behouden.”
 
Is Cubigo dé oplossing voor het vergrijzingsprobleem?
“Dé oplossing is veel gezegd. Ik spreek liever over een deel van de oplossing. Het gaat erover hoe je zelfzorg en autonomie zo lang mogelijk kan stimuleren. Daarvoor moet je wel tools aanbieden om dat te kunnen doen. De toekomst van de zorg ligt thuis, in onze eigen omgeving. Elke maand dat je niet naar een rusthuis gaat, spaar je 3000 euro uit. De overheid betaalt de helft, de andere 1500 euro betaal je zelf (los van de nodige thuiszorg). Waar het echter vooral om draait, is dat mensen dit vooral zelf zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.”
 
Waarom zijn ze in de Verenigde Staten zo geïnteresseerd in Cubigo?
“De onderhandelingen zijn nog bezig. In Amerika is de sociale zekerheid natuurlijk helemaal anders georganiseerd. Bij ons ligt de nadruk op kwaliteit en toegankelijkheid, in de VS zijn de zorgverstrekkers privébedrijven die denken in termen van winst en efficiëntie. Voor mij persoonlijk is het hoofddoel van Cubigo niet om winst te maken. Wij willen eerst en vooral het leven van mensen verbeteren. De rest volgt dan wel. Een hogere efficiëntie in de zorg? Daar kan niemand tegen zijn, toch?”

Deel deze pagina: