“De juiste partner geeft je start-up een boost”

De twee Antwerpse start-ups Absintt en Novosanis hebben evenveel gelijkenissen als verschillen. Vanuit Designcentrum De Winkelhaak groeien ze zienderogen, zeker ook dankzij de zoektocht naar juiste partners.

Van prestarter naar starter

In 2012 richtte Mathias Schaubroeck het innovatiebureau Absintt op met twee studiegenoten productontwikkeling. “Absintt brengt product- en dienstinnovatie naar kmo's en multinationals door een innovatiecultuur te creëren binnen die bedrijven. We doen dat aan de hand van een dynamische trajectenmix, van korte bootcamps tot langdurige samenwerkingen. Op basis van de output ontwerpen we dan nieuwe concepten, waarbij het welzijn van onze klant en de eindgebruikers centraal staat. Afhankelijk van het project werken we samen met andere creatievelingen in De Winkelhaak en freelancers.” 
 
Mathias schreef Absintt in voor Bryo, het ‘Bright & Young’ project van VOKA Antwerpen-Waasland. Het project begeleidt starters intensief twee jaar. Ze doen dat via gezamenlijke activiteiten tussen gelijkgestemden, maar ook via individuele coaching. “Ik gaf ons op voor het programma om ons businessplan af te toetsen en ons netwerk verder uit te bouwen. De begeleiding van VOKA heeft ons veel bijgebracht als starter”, vertelt Mathias. “Daarnaast heeft Absintt er veel visibiliteit aan overgehouden, mede door de nominatie voor ‘Beloftevolle starter 2014’.”
 

Van manager naar innovator


Novosanis ontstond als een spin-off van het Vaccin- en Infectieziekteninstituut (Vaxinfectio) van de Universiteit Antwerpen. Vanessa Vankerckhoven: “Ik studeerde biomedische wetenschappen, doctoreerde en ging aan de slag als innovatiemanager bij de faculteit. Een professor bedacht een nieuwe injectietechniek, die ik concretiseerde als ‘VAX-ID.” Dat is een spuitje, waarmee je een vaccin in de huid injecteert in plaats van een spier. Het is pijnlozer en efficiënter, want je hebt maar 10 procent van het vaccin nodig voor hetzelfde effect als een ‘klassiek’ spuitje. Vanessa realiseerde het medische product met een multidisciplinair team van masterstudenten en professionele partners. Eind september werden de inspanningen van Novosanis beloond met de internationale James Dyson Award.
 
Een belangrijke speler in dat multidisciplinaire team is Koen Beyers, die ook in het verhaal van Absintt opduikt als technisch ontwikkelaar en in De Winkelhaak huist. Koen is oprichter van Voxdale en medeoprichter van Novosanis. Hij staat Vanessa bij als het over de technische en industriële ontwikkeling van VAX-ID en Colli-Pee - hun tweede product - gaat. Vanessa en Koen: “De universiteit steunde ons inhoudelijk erg goed, maar de zoektocht naar de juiste partners om onze producten te industrialiseren en commercialiseren, hebben we zelf op poten gezet.”
 

Partnership, een plus of een must?

Vanessa en Koen: “De juiste partners brengen je zaak in een stroomversnelling. We zouden VAX-ID en Colli-Pee nooit met z’n tweeën kunnen realiseren. We kregen niet alleen steun van de universiteit, professoren en studenten, maar ook van Belgian Industrial Research and Development en het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Als je een wetenschappelijk idee wil realiseren, moet je zeker eens bij hen langs.” 
Mathias: “VOKA Antwerpen-Waasland heeft onze start-up volwassener gemaakt. Mathias heeft wel een suggestie voor VOKA en de stad: “Op netwerkevents zoals ‘Antwerp. Powered by creatives’ tekenen voornamelijk creatieve ondernemingen present, terwijl wij net nood hebben aan contacten met bedrijven uit andere sectoren om verder te groeien.” 

 

Deel deze pagina: