“De meubels van StartupVillage hebben allemaal een unieke levensloop”

De designers van ONBETAALBAAR met Sophie De Somere in het midden

Op 31 mei opende StartupVillage officieel zijn deuren. Het nieuwe huis voor zeven Antwerpse startups kreeg apart meubilair met een ziel. Makerscollectief ONBETAALBAAR stond in voor het ontwerp van de meubels. “Om de meubels van StartupVillage te creëren werkten we samen met verschillende partijen. Het was een leuk proces waar wij veel uit geleerd hebben,” vertelt Sophie De Somere, coördinator van ONBETAALBAAR, die samen spullen hebben gemaakt die perfect passen in de creatieve omgeving van StartupVillage.

“We maken er met ONBETAALBAAR onze missie van om materiaal te hergebruiken en om er dan opnieuw leuke spullen van te maken. Toen deze opdracht voor StartupVillage ons pad kruiste waren we natuurlijk helemaal enthousiast,” vertelt Sophie. “De levensloop van de meubels is op z’n minst uniek te noemen. Het materiaal kwam van verschillende kanten. We recupereerden stoelen van de Watt-toren van Electrabel, gebruikten marmer, leder en resten van fineerkastjes van het depot van De Kringwinkel Antwerpen en er kwamen zelfs restjes van een turnvloer uit Bornem en langlauflatten aan te pas.”


Samenwerking met partners uit de sociale economie

“Het leukste aspect van deze opdracht was ongetwijfeld de samenwerking met de verschillende partijen. We selecteerden samen met de verschillende leveranciers het materiaal dat we konden gebruiken. Daar gingen we mee aan de slag om de ontwerpen te maken. Voor de uitvoering van de meubelstukken schakelden we verschillende sociale werkplaatsen in zoals Compaan, Levanto en Kunnig. Zo heeft Sofie Doore (van Cover & Couch op de Britse Lei) bijvoorbeeld de mensen van Kunnig begeleid om met verschillende stoffen een stoel te bekleden. Elk personeelslid maakte zijn eigen stoel. Stuk voor stuk unieke creaties dus.”


Een vleugje Adidas in StartupVillage

“Het is moeilijk om een favoriet meubelstuk naar voor te schuiven. Maar als ik er eentje moet uitkiezen dan is het wel een van de witte buisstoelen. Ze zijn bekleed met stoffen in felle kleuren die mij heel erg doen denken aan de Adidas-kleuren van de jaren ’80. Ongeacht van het seizoen geven ze me altijd een heel zomers gevoel. Deze stoelen werden door de medewerkers van Kunnig gemaakt en de kwaliteit is top. Ook dat speelt natuurlijk mee bij het maken van mijn keuze voor een favoriet meubel.”


Samenwerking tussen verschillende economische sectoren

Het project van ONBETAALBAAR kadert in een samenwerking tussen actoren in verschillende economische sectoren. Voor dit project gingen sociale, creatieve en circulaire economie hand in hand om unieke creaties te maken voor StartupVillage.

Lees meer over StartupVillage

foto's: Jasper Leonard

Deel deze pagina: