“Een designer moet ook een ondernemer zijn”

Foto: Marie Taillefer

De expo ‘Award Winning Designers’ in Designcenter De Winkelhaak zet de schijnwerper op Antwerpse ondernemers met een design award in de prijzenkast. Caroline Voet en Dries Verbruggen getuigen over wat zo'n prijs voor designers kan betekenen.

Caroline Voet kreeg voor haar 'Stool' het Henry van de Velde-Label. De Henry van de Velde Award voor Jong Talent ging naar Dries Verbruggen die samen met Claire Warnier Unfold vormt. Voor een label dien je zelf een dossier in bij een organisatie, voor een award komt de organisatie zelf bij je aankloppen.
 
Verder denken dan een stoel
Caroline: “Ik ben architecte van opleiding, maar ik heb altijd passie voor interieur en meubels gehad. Omdat elke ruimte nu eenmaal een meubel nodig heeft (lacht). Ik ontwierp ‘Stool’ twee jaar geleden voor de artiestenloges van deSingel. Het krukje heeft tegelijkertijd een relatie met de ruimte en een link met het menselijke lichaam. Beide geven betekenis aan het product. Je kan er recht of schuin opzitten, je voet eronder steken als je een instrument bespeelt of erop stretchen voor je dansvoorstelling begint. De krukjes staan op zich of kunnen samen een bank vormen. Drisag produceert de krukjes vandaag op grote schaal.”

Meer dan een verstuiver

Dries: “Claire en ik zijn erg blij met de award voor Jong Talent. Onze vrienden keken wel raar op toen we de award wonnen, aangezien we al een tijdje bezig zijn. We wonnen de award waarschijnlijk op de valreep (lacht).” Op de expo 'Award Winning Designers' in het Designcenter showen Dries en Claire ‘The Peddler’. Het gaat om een installatie die ze ontwierpen in opdracht van Barnabé Fillion, een ambachtelijke parfumeur uit Parijs. De installatie draait letterlijk en figuurlijk rond keramische geurverstuivers die hun geur op een onconventionele manier prijsgeven.”

3D-experiment

Bij 'The Peddler' draait het niet enkel om de installatie, maar is het ook belangrijk dat de geurverstuivers gecreëerd werden met een 3D-printer door Dries zelf ontworpen. Dries: "RepRap is een open source community met basismodellen van 3D-printers. Iedereen kan ermee aan de slag. Veel mensen denken wel verkeerdelijk dat je in een paar clicks in 3D kan printen. Natuurlijk is dat helemaal niet waar. Onze 3D-printer is experimenteel: deels technologisch en deels ambachtelijk, temeer omdat we met keramiek werken. Dat is een basaal maar complex materiaal dat echte transformaties kan ondergaan."
Sterrenstatus
Zette de award hun wereld op z’n kop? Caroline: “Een award geeft erkenning en zichtbaarheid aan je werk. Om te overleven moet je designer én ondernemer zijn.  Wie denkt het in zijn eentje te kunnen maken vanuit zijn zolderkamertje, is verkeerd bezig. Een designer heeft een platform nodig. Wedstrijden, prospecties en expo’s - zoals deze in De Winkelhaak - kunnen dat platform vergroten.” Dries vult aan: “In de jaren 90 had de designer een soort sterrenstatus, maar vandaag werken we meer in netwerken en teams.”

Samenwerken houdt je wakker 

Caroline: “Ik werk samen met Leen de Brabandere als het op scenografie aankomt. Samenwerking geeft een boost, net als lesgeven. Het houdt wakker en kritisch.” 
Dries: “Als je met een afwisselend team werkt, creëer je veel bewegingsvrijheid. Wij zijn een hybride praktijk die zich aanpast aan haar projecten op voorwaarde dat ze een meerwaarde betekenen. Wij ontvangen projectaanvragen uit de hele wereld. We studeerden in het buitenland (aan de Design Academy in Eindhoven, red.) en ook internet maakt veel mogelijk. Nu moet enkel de stad nog volgen. Antwerpen mist grote ateliers, waar designers aan de slag kunnen met vast gereedschap zoals een 3D-printer of een zaagbank. In het buitenland zijn er veel van die ‘fab labs’ waar intensief wordt samengewerkt.” “Ik werk vaak samen met een schrijnwerker”, vertelt Caroline. “Het zou schitterend zijn mochten we een plek hebben waar we samen met andere jonge ontwerpers en studenten aan onze meubels kunnen werken.”

Deel deze pagina: