“Een goede balans tussen het artistieke en het commerciële vind ik belangrijk”

Uitgepuurde eenvoud en tijdloos design kenmerken de minimalistische juwelen van Rembrandt Jordan. Tegelijk springt hun expressief karakter in het oog. Rembrandt Jordan studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Royal College of Art in Londen. Hij kiest enkel voor de hoogste kwaliteit diamant en edelmetaal. Met zijn ambachtelijk vakmanschap weet hij esthetiek en draagcomfort moeiteloos aan elkaar te koppelen.

Op zoek naar wat de Antwerp’s Most Brilliant-juweliers drijft en inspireert, legden we hen de Proust-vragenlijst voor. Met vijf van hun antwoorden laten ze u binnenkijken in hun zaak én hun gedachtewereld.

Op welke eigenschap van uzelf bent u het meeste trots?
“Ik probeer altijd perfectie na te streven en zet door om mijn visie te realiseren. Zo werk ik voor mijn juwelen uitsluitend met edele materialen als 18 karaat goud, platina en edelstenen.”

Welke (levende) persoon bewondert u het meest?
“Kunstenaars als Constantin Brâncuși en Anish Kapoor. Het minimalisme in hun werk, met een zuivere, expressieve lijnvoering en vormentaal inspireert mij. Ik zie er elementen van terugkomen in mijn eigen werk. Mijn juwelen beschouw ik ook als sculpturen, maar dan draagbaar en op miniatuurschaal.”

Welk talent zou u graag hebben?
“Ik heb een grote bewondering voor artiesten als Sidi Larbi Cherkaoui. Zij kunnen verschillende disciplines als dans, muziek, theater en decorbouw bij elkaar brengen om samen één krachtig verhaal te vormen. Een aantal jaren geleden zag ik zijn voorstelling ‘Babel’. In de manier waarop het decor was opgebouwd, zag ik overeenkomsten met één van mijn eigen werken, ‘Battle of the Floating Rings’. Dat had ik toen net afgewerkt.”

Wat is uw grootste verwezenlijking?
“Mijn eigen zaak bestaat nu twaalf jaar. Al die jaren was het een continu zoeken naar de balans tussen mijn integriteit als ontwerper en kunstenaar en het commerciële aspect als zaakvoerder. Ik blijf zoeken naar uitdaging en vernieuwing, maar let er tegelijk op ook te ‘overleven’ als zelfstandig ondernemer. Ondertussen realiseerde ik een aantal collecties waar ik heel trots op ben en waarin die balans mooi in evenwicht is.”

Met welke historische figuur zou u het goed kunnen vinden en waarom?
“Een kunstenaar uit één van de historische beschavingen zoals het Oude Egypte of de Klassieke Oudheid. De culturele rijkdom en het hoog ontwikkelde artistieke niveau van die culturen fascineren me.”

 

Lees meer over Antwerp's Most Brilliant

Deel deze pagina: