“Er zit spanning en leven in organische vormen”

Toen Wim Meeussen zijn winkel in de gezellige Wijngaardstraat opende, intussen dertig jaar geleden, deed hij dat uit passie voor het vak van goudsmid en het verlangen om die passie door te geven aan zijn klanten. Die gedrevenheid heeft hij vandaag nog steeds, intussen bijgestaan door een hecht team én met een tweede winkel gespecialiseerd in zilveren ontwerpen.

Op zoek naar wat de Antwerp’s Most Brilliant-juweliers drijft en inspireert, legden we hen de Proust-vragenlijst voor. Met vijf van hun antwoorden laten ze u binnenkijken in hun zaak én hun gedachtewereld.

Wat betekent voor u volmaakt geluk?
“Ik ben gelukkig wanneer ik zie dat een idee slaagt. Wanneer ik zie dat iemand gelukkig buitenstapt met een juweel bijvoorbeeld. En op grotere schaal, wanneer ik kijk naar wat we in de afgelopen dertig jaar zakelijk gerealiseerd hebben.”

Op welke eigenschap van uzelf bent u het meeste trots?
“Op mijn creativiteit. Dat geldt natuurlijk voor mijn beroep als juweelontwerper en goudsmid. Maar ook in de manier waarop ik in de loop van de jaren mijn onderneming heb uitgebouwd. Een team aansturen en tevreden houden, duurzaam en verantwoordelijk groeien, en intussen ook te blijven aanvoelen wat mijn klanten willen: dat vraagt ook creativiteit.”

Wat is voor u een klein plezier?
“Een terrasje doen in de stad om te genieten van de buitenlucht, de wind en het daglicht. Buiten zijn geeft me rust en ontspant me. Veel van mijn inspiratie komt trouwens uit natuurlijke vormen. Een rechte lijn is bij mij niet kaarsrecht, zoals een boom niet lijnrecht omhoog groeit. Er zit spanning en leven in organische vormen. Dat gevoel probeer ik te vertolken in mijn juwelen.”

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?
“Mijn vrouw is ongelooflijk sterk in organiseren en delegeren. Het werk dat zij doet voor onze zaak, is enorm waardevol en ik ben heel blij dat we elkaar goed aanvullen in onze sterktes.”

Met welke historische figuur zou u het goed kunnen vinden en waarom?
“Met Robin Hood, al kan je er natuurlijk over discussiëren of hij historisch is. Hij spreekt tot de verbeelding omdat hij altijd probeerde het juiste te doen.”

 

Lees meer over Antwerp's Most Brilliant

Deel deze pagina: