H.Essers investeert in one-stop-shop voor chemiesector

Copyright | Pieter-Jan Peeters

Logistiek bedrijf H.Essers breidt in Wilrijk fors uit. Nog meer magazijnruimte en vooral investeringen in hoogtechnologische afvulinstallaties en tankterminals voor de chemische industrie overtuigen de klanten om te kiezen voor een volledige logistieke service vlakbij de Antwerpse haven.

H.Essers is een belangrijke speler als het gaat over logistieke activiteiten. Wereldwijd beschikt de onderneming over bijna 1 miljoen vierkante meter magazijnruimte en de voorbije jaren kon het bedrijf met ongeveer 5400 mensen een groei van jaarlijks 15% optekenen. In 2006 nam H.Essers de logistieke site van AGFA in Wilrijk over, inclusief alle personeel. Vandaag werken er op die site zo’n 400 medewerkers in zeer uiteenlopende functies. In Wilrijk focust H.Essers zich op de 150.000 vierkante meter opslagruimte op de chemie-sector en bedient zo de grootste producenten in de haven van Antwerpen.

Christophe Houpels (Business Unit Manager H.Essers): “We hebben in 2017 ruim tien miljoen euro geïnvesteerd in Wilrijk: begin 2018 openen we een nieuw magazijn voor ontvlambare en chemische stoffen. Onze nieuwe filling- en drumminginstallatie en de gloednieuwe ISO-tankterminal (voor containers van opslag van chemische producten, nvdr) is al enkele maanden in gebruik. Met die investeringen spelen we zeer concreet in op de noden van de Antwerpse chemieproducenten. Als wij met onze service de fabrikanten kunnen ontzorgen op logistiek vlak, kunnen zij investeren en zich focussen op productie.”

One-stop-shop

“Wat vandaag de uitdagingen zijn voor de logistieke sector? Wij moeten een antwoord vinden op de verkeerscongestie. Door te investeren in Wilrijk wil H.Essers een ‘one-stop-shop’-oplossing creëren. Specifiek voor de Antwerpse havenbedrijven brengen wij magazijnen, opslag, afvulactiviteiten, tankterminals, transport, douane en forwarding samen op één locatie. Veiligheid en respect voor het milieu staan bij ons centraal en dat maakt H.Essers een perfecte partner voor bedrijven die efficiënt en economisch willen groeien. Wij brengen de hele dienstverlening samen op één plek en dus moeten vrachtwagens niet leeg rondrijden of onnodig van punt A naar punt B om goederen weg te brengen.

“Logistieke oplossingen zorgen ervoor dat vrachtwagens niet onnodig leeg moeten rondrijden”


War for talent

Een tweede uitdaging waar de logistieke sector vandaag mee worstelt, is het vinden van de juiste gekwalificeerde mensen. Christophe Houpels: “De wereld digitaliseert en dat betekent dat we onze mensen voortdurend moeten bijscholen: dat geldt voor magazijniers, chauffeurs en zeker voor alle logistieke en managementfuncties. War for Talent is voor H.Essers een dagelijkse job. Groeien en uitbreiden biedt opportuniteiten voor medewerkers. Wij willen iedereen begeleiden, opleiden en stimuleren om door te groeien. Dus investeren we ook fors in ons eigen menselijk kapitaal.”


Antwerpen is chemie

Dat H.Essers de voormalige AGFA-site uitbouwde, verklaart uiteraard de focus op chemie. Maar de vraag om te investeren in veilige en state-of-the-art SEVESO-opslag komt vandaag vooral vanuit de Antwerpse chemiebedrijven. Christophe Houpels: “Als bedrijf richt H.Essers zich voornamelijk op drie nichesegmenten, chemie, pharma & hoogwaardige producten (zoals electronica).  H.Essers Wilrijk richt zich 100% op logistieke diensten en waarde toevoegende activiteiten voor de chemische industrie, Antwerpen is immers een belangrijke chemielocatie, omwille van de havenactiviteiten. Onze klanten zitten in deze regio en verwachten van ons antwoorden op maat. Investeringen zullen dus ook in de toekomst nodig blijven om de Antwerpse en bij uitbreiding Belgische economie blijvend te laten groeien.”

Thema's: 
Deel deze pagina: