“Hypes gaan voorbij, maar goed design is blijvend”

Dries Brys, oprichter van Espoo

Interieurwinkel Espoo is al bijna tien jaar een vaste Antwerpse waarde. Eind vorig jaar verhuisde de groeiende zaak van het Zuid naar een nieuwe locatie in de Kloosterstraat. Oprichter Dries Brys vertelt over hypes, identiteit, starten en groeien.

Dries Brys: “Espoo is een designwinkel met een Scandinavische insteek. Toen ik in 2009 met de winkel begon, was Scandinavisch design hier nog een nobele onbekende. Espoo staat voor tijdloos, natuurlijk, licht en een beetje frivool. We kiezen voor kwaliteit en dat willen we ook uitstralen, net zoals veel Scandinavisch design dat doet.”

Voor op de hype

“Scandinavië is een hype. Dat is begonnen een paar jaar na de start van Espoo. We zaten dus vóór op de curve en waren in België de eersten die merken zoals HAY aanboden. Nu zijn veel van die Scandinavische merken veel breder bekend. Dat zie je in het aanbod van andere meubel- en designwinkels, die duidelijk mee op de kar gesprongen zijn. Maar ook aan de nieuwe Scandinavische merken die als paddestoelen uit de grond schieten. Er is nu veel meer massaproductie, maar er ontstaan ook interessante kruisbestuivingen. HAY heeft bijvoorbeeld een collectie uitgebracht in samenwerking met IKEA. Dat vind ik een boeiende evolutie.”

Goed design

“Met Espoo is het ons nooit om de trends te doen geweest. Want wat doe je dan als de hype voorbij is? Ik geloof dat mensen dan nog steeds de weg naar goed design gaan vinden. Omdat het mooi is, en duurzaam. Goed design is blijvend.”

Mijn advies voor startende ondernemers? Blijf trouw aan jezelf. Als jij weet waar je voor staat, pikken mensen dat al snel op.

“Toen we net begonnen met Espoo, moesten we ons concept vaak nog uitleggen. De Belgische consument koopt nu eenmaal het liefste wat hij al kent. Maar intussen spreekt onze collectie voor zich en herkennen mensen onze stijl. Die is al lang niet meer uitsluitend Scandinavisch, maar komt wel altijd overeen met onze eigen identiteit. Kijk naar een merk als Ercol: Brits design, heel fris en met een vleugje Scandinavië, maar een sterke nadruk op lokale traditie en vakmanschap.”

Jong talent

“Antwerpen is een interessante plek voor design. Natuurlijk staat productontwikkeling hier wat in de schaduw van de mode, maar tegelijk heb je hier een heel tof publiek. Veel creatieve mensen die waarde hechten aan mooie stukken en openstaan voor vernieuwende ontwerpen. En er zit ook best wel wat jong talent. Die mensen willen we zoveel mogelijk ondersteunen. Het is een hele stap om jezelf op de markt te smijten als starter en dan kan het helpen om samen te werken met een gevestigde naam. Met Espoo kunnen we hen een platform geven.”

“Als ik terugkijk op hoe wij met Espoo begonnen zijn, kan ik aan starters maar één advies geven: blijf trouw aan jezelf. Als jij weet waar je voor staat, pikken mensen dat al snel op.”

Thema's: 
Deel deze pagina: