“ITF is de hoogmis van de technologie”

Twee dagen is Antwerpen de hoofdstad van de digitale technologie. Het Imec Technology Forum Belgium (ITF) is dé internationale conferentie over nano- en digitale technologie. Organisator imec brengt op 23 en 24 mei een groot aantal internationale bezoekers en topsprekers naar Antwerpen.

John Baekelmans (vicepresident imec): “Gedurende twee dagen laten we onze wereldwijde partners zien wat er in de digitale wereld gebeurt. We tonen hen het resultaat van ons onderzoek (imec is een onderzoekscentrum op vlak van nano- en digitale technologie – red.). En we brengen hen met elkaar in contact. De sfeer is heel open, iedereen leert van elkaar en ontdekt wat er vandaag gebeurt in de wereld van de spitstechnologie. We hebben een grote demovloer met vijftig technologische demonstraties. Onze partners kunnen hier de juiste mensen ontmoeten. Velen blijven ook een hele week in Antwerpen en België om mensen te ontmoeten. ITF is de hoogmis van de technologie.”

De aantrekkingskracht van Antwerpen

“We zijn heel fier dat ITF voor de tweede keer in Antwerpen plaatsvindt. Antwerpen heeft de infrastructuur en de aantrekkingskracht om een event als ITF te organiseren. Er is hier zoveel economische activiteit, de keuze is dan ook vanzelfsprekend. We organiseren ITF ook in San Francisco, Tokio en Taipei, maar ITF Antwerpen is wereldwijd ons grootste event. Hier komen partners van over de hele wereld samen. En natuurlijk is Antwerpen een heel mooie stad om ITF te organiseren. Een locatie als FMCCA (Flanders Meeting & Convention Center Antwerp) vind je niet zo vaak. Met de Zoo en de Elisabethzaal hebben we de uitgelezen plek voor dit event, inclusief een diner voor tweeduizend mensen.”

Groot potentieel

“Antwerpen wordt meer en meer een speler op vlak van digitale technologie. Er gebeurt hier ongelofelijk veel. Daarom sloegen we onze tenten al langer op in Antwerpen en bouwen we samen met de stad aan de City of Things. Doel is om de stad slimmer te maken. Maar je hebt ook de Capital of Things, waarvan wij mede-oprichter zijn (en dat van Antwerpen een ecosysteem voor Internet of Things (IoT) wil maken – red.). En er is The Beacon, de hub voor IoT waar wij samen met de Universiteit Antwerpen de eerste bewoners worden. We merken bij de stad en de inwoners een heel grote bereidheid om Antwerpen beter te maken en leefbaar te houden. Antwerpen heeft dan ook een groot potentieel op vlak van digitale innovatie. Andere steden zijn daar jaloers op, dat hoor ik geregeld.”

“Digitale technologie is gebaseerd op creativiteit”

Gezondheid en slimme stad

“De hot topics op vlak van digitale technologie situeren zich in de gezondheid, IoT en slimme steden. Zo ontwikkelden we een chip die binnen de vijftien minuten kanker in bloed kan opsporen. En samen met enkele internationale universiteiten werken we aan chiptechnologie voor het opsporen en oplossen van Alzheimer en dementie. Een ander domein is de slimme stad. Via anonieme camerabeelden en artificiële intelligentiesoftware analyseren we de verkeersstromen in de stad. Die kunnen we sturen met het oog op betere mobiliteit en luchtkwaliteit.”

De snelste, niet de grootste

“Digitale technologie is gebaseerd op ideeën, op creativiteit. In deze wereld komt het aan op snelheid. Daarom hoef je geen groot bedrijf te zijn. Met de technologie van vandaag kan je als éénmanszaak een mastodont verslaan. En wij moeten als onderzoeksinstituut altijd twee stappen vooruit denken. Als we niet sneller zijn dan de industrie, heeft ons werk geen zin. Doordat wij sneller zijn, kunnen bedrijven ook snel zijn.”

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: