“Juwelen en beeldhouwwerken liggen voor mij dicht bijeen”

Nico Taeymans is, naar eigen zeggen, een oude rot in het vak. Sinds de jaren 80 ontwerpt en maakt hij juwelen in zijn eigen atelier, dat vandaag zes medewerkers telt. Zijn ontwerpen zijn hedendaags en hebben een ruw, ongepolijst kantje. In 2015 werd Taeymans bedacht met het prestigieuze label Handmade in Belgium.

Op zoek naar wat de Antwerp’s Most Brilliant-juweliers drijft en inspireert, legden we hen de Proust-vragenlijst voor. Met vijf van hun antwoorden laten ze u binnenkijken in hun zaak én hun gedachtewereld.

Wat betekent voor u volmaakt geluk?
“De natuur, rust en ademen. Ik sta heel graag aan de rand van de oceaan. Wat je daar ervaart, is overweldigend. Op een berg of in een bos voel ik dat ook. De geur van ligusters in bloei, of lindebomen: dat raakt me.”

Op welke eigenschap van uzelf bent u het meeste trots?
“Ik ben goed in dingen maken die voor mensen een emotioneel verhaal vertellen. Als het goed zit, spelen mijn ontwerpen nog lange tijd een rol in hun leven. Een trouw- of verlovingsring bijvoorbeeld, maar ik ontwerp ook rouwjuwelen. Zo maakte ik een armband voor een jonge vrouw die haar man had verloren. Het juweel wikkelde zich rond haar arm. De uiteinden kon ze los laten of aan elkaar vastklikken. Dat is toch een mooie gedachte: als ze wil, is hij dicht bij haar. Er zat veerkracht in die armband.”

Wie of wat is de liefde van uw leven?
“De liefde die ik al het langste heb? Dat is beeldhouwen. Ik was pas veertien toen ik wist dat ik een beeldhouwer was. Maar als job ligt dat moeilijk. Je zou denken dat juwelen en beeldhouwwerken weinig met elkaar te maken hebben, maar voor mij liggen ze dicht bijeen. Het zijn allebei manieren om te reageren op de buitenwereld.”

Wat is uw grootste verwezenlijking?
“Vader zijn. Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen. Dat vind ik toch een prestatie (lacht).”

Welk fictief personage is voor u een held?
“Er zijn een paar boeken die ik ongelooflijk sterk vind. ‘Sneeuw’ van Orhan Pamuk is er een van. Hoofdpersonage Ka reist af naar een heel afgelegen Turkse stad en maakt daar dingen mee die heel erg van toepassing zijn op onze maatschappij. Hoe Pamuk dit beschrijft, dat vind ik onvoorstelbaar. Goede schrijvers, zoals alle kunstenaars eigenlijk, creëren een parallelle wereld en leiden je daarin binnen. Dat is de communicatieve kracht van kunst.”

 

Lees meer over Antwerp's Most Brilliant

Deel deze pagina: