“Juwelen zijn emotie: ze moeten je raken”

Na jarenlange ervaring in de expertise en verkoop van antieke juwelen bouwt zaakvoerder Elkan Wijnberg zijn zaak online verder uit. De nadruk ligt bij Adin op kwaliteit en kennis van zaken, waardoor elk juweel de kans krijgt om zijn eigen verhaal te vertellen. Met zijn encyclopedische kennis weet Wijnberg het verhaal te vertellen achter pronkstukken tot 400 jaar oud.

Op zoek naar wat de Antwerp’s Most Brilliant-juweliers drijft en inspireert, legden we hen de Proust-vragenlijst voor. Met vijf van hun antwoorden laten ze u binnenkijken in hun zaak én hun gedachtewereld.

Wat is uw grootste verwezenlijking?
“Dat ik geworden ben wie ik ben. Niet zomaar op commercieel vlak, maar als persoon. Ik heb meer begrip gekregen voor anderen. Niemand heeft zichzelf gemaakt: zodra ik dat begon te begrijpen, ben ik anders naar de wereld beginnen kijken. Met meer geduld en empathie. Het omgekeerde geldt ook: ik heb niet meer het gevoel dat ik me moet verkopen. En dat heeft wél een effect op mijn zaak gehad. Ik wil dat mensen een juweel kopen omdat het hen emotioneel raakt. Wie ik ben als verkoper, dat doet er niet toe. Het gaat erom wat het juweel met hen doet.”

Welk talent zou u graag hebben?
“Ik zou graag een instrument leren bespelen. Piano of saxofoon, en dan lekker jazzmuziek maken.”

Wie of wat is de liefde van uw leven?
“Mijn vrouw en mijn kinderen.”

Op welke eigenschap van uzelf bent u het meeste trots?
“Tja, wat is trots. Laten we het omkeren: ik voel me beledigd als iemand aan mijn integriteit twijfelt. Ik vind dat je mensen op een eerlijke manier moet benaderen en iedereen in zijn waarde moet laten. Als mensen bij mij komen voor advies of een schatting, krijgen ze altijd een eerlijk antwoord. Nu ik zelf enkel nog online werk, heb ik daar veel meer tijd voor. Ik kan het nodige onderzoek doen om het verhaal van een juweel te vertellen en er een juiste prijs op te plakken. En online kan ik al die informatie rustig aanbieden, zonder druk voor een mogelijke koper of voor mij.”

Welk fictief personage is voor u een held?
“Hank Rearden uit Atlas Shrugged van Ayn Rand. Niet omdat ik het zo eens ben met de filosofie van de auteur, hoor. Maar Hank Rearden is een man die veel tegenslag meemaakt en er toch bovenop komt.”

 

Lees meer over Antwerp's Most Brilliant

Deel deze pagina: