“Klanten die onze taal begrijpen: dat is genieten”

Al 34 jaar werken Nadine Wijnants en Mark Van Grieken samen onder de naam Nadine Wijnants. Ze leerden elkaar kennen op de Academie, zij als edelsmid, hij als vormgever. Sindsdien ontwerpen en maken ze samen juwelen die een eigen taal spreken. Die vormentaal is voor hen een tweede natuur, en vertelt in elk juweel een verhaal van liefde voor het vak.

Op zoek naar wat de Antwerp’s Most Brilliant-juweliers drijft en inspireert, legden we hen de Proust-vragenlijst voor. Met vijf van hun antwoorden laten ze u binnenkijken in hun zaak én hun gedachtewereld.

Wat betekent voor u volmaakt geluk?
“Precies wat we nu hebben: onze eigen plek, een prettig atelier, met zijn tweeën en de poezen dicht bij ons. Dit is de plek waar we mooie dingen bedenken en maken en via ons werk in contact komen met fijne mensen.

Wat is uw meest opvallend eigenschap?
“Empathie. Vandaar dat we vaak een behoorlijk intens contact hebben met klanten. Echt genieten is het wanneer klanten onze taal begrijpen. Ze zijn niet op zoek naar schreeuwerige trends maar naar een duurzaam stuk, dat mooi is op een manier die niet tijdgebonden is. Wanneer we voor zulke mensen mogen werken, hebben we vaak aan een paar zinnen al genoeg. Dan komen de ideeën vanzelf.”

Met elke historische figuur zou u het goed kunnen vinden?
“Mahatma Gandhi, omwille van zijn sobere tevredenheid en zijn kritische kijk op het leven en de wereld. Overdaad vind ik choquerend: als je weet dat onze planeet kreunt onder onze aanwezigheid, dan kan je verspilling echt niet goedpraten. We werken liever met minder en laten materialen voor zichzelf spreken. Eén diamant zegt vaak meer dan een stuk dat zich verliest in overdaad.”

Wat is uw grootste verwezenlijking?
“Dat we nooit – maar écht nooit – iets tegen onze zin gedaan hebben. Vanaf dag één na onze opleiding hebben we onze eigen weg gekozen. We hoeven niets te doen dat iemand anders al doet. Waarom zouden we? Er is nog zoveel nieuws te ontdekken en te maken.”

Wat is uw motto?
“Wees trouw aan jezelf, ook al betaal je er soms een hoge prijs voor.”

 

Lees meer over Antwerp's Most Brilliant

Deel deze pagina: