“Logisch dat Fashion Talks in Antwerpen plaatsvindt”

Fashion Talks kondigde zichzelf aan als ‘De meest relevante conferentie over hoe de mode-industrie echt werkt en evolueert’. Op donderdag 16 november verzamelden nationale en internationale sprekers en bezoekers in de Waagnatie. “Ik bezoek jaarlijks heel wat fashion events over de hele wereld, maar Fashion Talks springt er echt uit”, zegt de Amerikaanse modejournaliste Jessica Michault enthousiast.

Om de modesector te inspireren, pakt organisator Flanders DC uit met Belgische en internationale ondernemers, ontwerpers, journalisten, experts en andere modeprofessionals. Ze delen hun kennis met het publiek vanop een catwalk midden in de zaal. “De indrukwekkende lijst sprekers is een van de punten waarmee Fashion Talks zich onderscheidt”, merkt Jessica Michault op. “Neem nu Tommy Ton (Canadese modefotograaf – red.). Als je zo iemand kan laten overvliegen, dan maak je als congres het verschil.”


Creatieve mensen

“Logisch dat een event als Fashion Talks in Antwerpen plaatsvindt”, vindt bezoekster Julie Clautier van het Antwerpse UPR Press Agency. “Hoe je het ook draait of keert, Antwerpen blijft in ons land de grootste modestad. Je hebt hier gewoon heel veel creatieve mensen.” “Dat merk je op Fashion Talks”, vindt Jessica Michault: “Dit event belichaamt de creativiteit van de Antwerpse modesector. Dat merk je aan de elegante inkleding, aan de poëtische sfeer, zelfs aan de keuze van de stoelen en het eten.”

Fashion Talks belichaamt de creativiteit van de Antwerpse modesector


Transparantie en duurzaamheid

Duurzaamheid in de modesector is een van de prominente thema’s op Fashion Talks. “Mode is de tweede meest vervuilende sector ter wereld”, stipt Elin Larsson van Felippa K aan. Het Scandinavische modemerk zet sterk in op duurzaamheid en wil tegen 2030 enkel nog duurzame materialen gebruiken en volledige transparantie in het productieproces. Het klinkt Antwerpenaars Bruno Pieters en Geert Bruloot, die met Larsson in debat gaan, als muziek in de oren. De eerste garandeert als ontwerper met zijn bedrijf Honest By volledige transparantie over productie en prijzen. De tweede wil als retailer zijn klanten duidelijk maken dat zij de sleutel in handen. “We beslissen zelf wat we kopen. En ik zou zeggen: koop minder én beter.” “Duurzaamheid leeft heel sterk, ook bij de pers”, weet Kim Ryssack van UPR Press Agency. “Het is erg interessant om hier te horen hoe grote spelers er over denken. Die kennis kunnen we delen met onze eigen klanten.”


Fashion pikt snel trends op

Ook netwerken is een speerpunt van Fashion Talks. Luc Opsomer vertegenwoordigt Drawy, een app om intellectuele rechten te beschermen. “Ik maakte hier zo’n twintig afspraken om mijn product voor te stellen.” Anderen komen vooral inspiratie opdoen, zoals Danny Vermeulen. “Met mijn bedrijf StrinnLab doe ik aan trendonderzoek. Hier wil ik dingen opsteken die ik kan doorgeven aan klanten die zelf in de mode willen gaan. Fashion is een sector die snel trends oppikt. Kijk hier maar eens rond hoe de mensen zich kleden.”

Meer informatie
www.fashiontalks.be

Deel deze pagina: