“Met advies en een welkomstgeschenk zetten we startende ondernemers op weg”

Ondernemers die een eigen zaak in Antwerpen starten, kunnen bij de stad begeleiding krijgen. Veronique De Bruyne van stad Antwerpen licht toe.

Stel, ik wil een handelszaak uit de grond stampen op Antwerpse bodem. Welke hulp biedt de stad me daarbij?

Veronique: “Als startend ondernemer vind je wellicht snel je weg naar onze website. Je leest daar dat de stad starters begeleidt. Concreet kan je een startersgesprek aanvragen zodat je goed geïnformeerd aan de slag kan." 

"Tijdens dat gesprek gaan we niet in op de slaagkansen van je onderneming, maar maken we je wegwijs in de verplichtingen waaraan je handelszaak moet voldoen. Welke vennootschapsvorm is geschikt voor jouw zaak? Hoe financier je je project en kan je aanspraak maken op alternatieve kredieten? Welke vergunningen heb je nodig voor je handelszaak? Kortom, we tonen starters het bos door de bomen.”

Er startte onlangs een nieuw initiatief? 

Veronique: “Voortaan bieden we startende ondernemers in de horeca en detailhandel een welkomstgeschenk in de vorm van een coachingsessie. Ondernemers kunnen zich daarvoor inschrijven en kiezen naargelang hun behoeften uit een sessie rond kostenbeheer, interieurinrichting, communicatie of verkoopstraining. Voor die coachingsessies werken we samen met professionals. Zij zijn met hun praktijkervaring het beste geplaatst om starters goed op weg te helpen.”

"Met StartupVillage bieden we starters een betaalbare kantoorruimte"

Krijgen starters financiële hulp? 

Veronique: “We lenen geen geld aan beginnende ondernemers, maar promoten onze stad wel bij incubatoren en accelleratoren. Dat zijn bedrijven die starters ondersteunen, bijvoorbeeld door coaching of een kapitaalinjectie. Zo streken Startit@KBC, Telenet Kickstart en Idealabs al neer in onze stad. Sommige starters zijn al aardig op weg, ontgroeien de incubatiefase, maar zijn financieel nog niet volgroeid om zelf een handelspand te huren of aan te kopen. Ze hebben nood aan een goedkope locatie voor hun onderneming en contact met andere groeibedrijven. Om te vermijden dat die bedrijven uitzwermen naar buiten de stad – waar de immoprijzen lager liggen – besloot de stad om StartupVillage op te richten.”

Wat is StartupVillage precies? 

Veronique: “StartupVillage is een historisch complex gelegen in de Lange Gasthuisstraat. Het gebouw wordt binnenin volledig gerenoveerd en omgevormd tot acht loten kantoorruimte die innovatieve groeibedrijven gedurende maximaal drie jaar tegen een lage prijs kunnen huren. Zo geven we hen een extra duwtje in de rug bij het uitbouwen van hun zaak. Het gelijkvloers wordt een business- en eventlounge, een ideale ruimte voor vergader- en netwerkmomenten.”

"Op een bepaald moment moet je durven springen"

Welke tip geeft u startende ondernemers nog mee? 

Veronique: “Informeer vooraf grondig en bereken de risico’s van je project. ‘Goed begonnen is half gewonnen’ geldt immers ook voor wie een zaak uit de grond wil stampen. Hou steeds in het achterhoofd dat je je moet onderscheiden van de rest om op te vallen en formuleer ook waarom jouw project zo uniek is. Ten slotte moet je op een bepaald moment de sprong echt durven wagen en er volledig voor gaan.”

Lees meer over starten met ondernemen

Thema's: 
Deel deze pagina: