“Mijn juwelen zijn niet zomaar accessoires: ze vertolken iets”

Edelsmid Gerhild Kirchner ontwerpt en maakt al haar creaties zelf. Het zijn stukken zoals er geen twee bestaan in de wereld: verfijnd en integer, soms met een verhaal, maar vaak ook gewoon mooi. In haar winkeltje en atelier aan de Oude Koornmarkt staat Gerhild Kirchner haar klanten zelf te woord en werkt ze, wars van trends, aan creaties die haar nauw aan het hart liggen.

Op zoek naar wat de Antwerp’s Most Brilliant-juweliers drijft en inspireert, legden we hen de Proust-vragenlijst voor. Met vijf van hun antwoorden laten ze u binnenkijken in hun zaak én hun gedachtewereld.

Wat betekent voor u volmaakt geluk?
“Ik kan me met heel kleine dingen op onverwachte momenten heel gelukkig voelen. Het feit dat dát kan, betekent voor mij volmaakt geluk.”

Op welke eigenschap van uzelf bent u het meeste trots?
“Mijn creativiteit. Mensen vragen soms waar ik de ideeën blijf halen maar geloof me: dat komt vanzelf. Ik heb een hele tijd bij een firma gewerkt waar ik die creativiteit helemaal niet kwijt kon. Daar word je niet gelukkiger van. Toen ik eindelijk de stap gezet heb naar een eigen atelier, lukte dat wel. In mijn juwelen verwerk ik mijn indrukken van de wereld, muziek die me raakt, verhalen die ik gehoord heb, … Het geeft me voldoening om daar vorm aan te kunnen geven.”

Wat is voor u een klein pleziertje of een geheim geneugte?
“Op zondag een koffiekoek gevuld met slagroom. Onze bakker heeft die (gelukkig) alleen op zondag.”

Welk talent zou u graag hebben?
“Muziek kunnen maken. Een instrument spelen, dat kan je leren. Maar muziek componeren, vanuit het niets op het witte blad: daar heb ik echt bewondering voor. Wie daar goed in is, vertolkt iets in die muziek. Dat wil ik ook doen met mijn juwelen. Ik zie ze niet zomaar als accessoires, maar als stukken die op zichzelf staan. Ik maak ze omdat ik iets te vertellen heb. Soms vind ik het zelfs moeilijk om afstand te doen van een bijzonder stuk.”

Wat is uw motto?
“Voor mezelf is dat: volg je intuïtie. Ik weet dat ik dan goed zit. Volgens mij geldt dat voor iedereen, maar je moet het wel leren herkennen.”

Lees meer over Antwerp's Most Brilliant

Sectoren: 
Deel deze pagina: