“Moderne communicatietools kunnen levens redden”

Op donderdag 14 juni vindt in BluePoint Antwerpen The 5th Conference on Digital Health plaats, een congres over de nieuwe technologieën die straks de geneeskunde en gezondheidszorg naar een nieuw niveau tillen. Een van de sprekers is Rafael Grossmann. Ondernemen in Antwerpen kon hem vooraf al even vragen naar zijn eigen traject in ‘e-health’ of digitale gezondheidszorg.

Rafael Grossmann, oorspronkelijk afkomstig uit Venezuela, werkt vandaag als chirurg in de staat Maine in het noorden van de Verenigde Staten. “Een erg afgelegen gebied”, zegt hij daarover. “En dat stelt zijn eigen uitdagingen. Wanneer mensen een ingreep nodig hebben, moeten ze vaak van erg ver komen voor een korte consultatie in het ziekenhuis. Dat is duur en je loopt het risico dat patiënten te lang wachten voordat ze een arts raadplegen. Erger nog: in noodgevallen komt hulp weleens te laat.”

Geneeskunde op afstand

Grossmann was een van de eerste artsen die op zoek gingen naar snellere manieren om te communiceren met artsen en andere professionals op afgelegen plaatsen. “Stel je maar eens voor wat een verschil het kan maken als we professionals vanop afstand kunnen bijstaan bij een dringende medische ingreep, in plaats van hen aan hun lot over te laten! Op die manier kunnen we levens redden. Toen de iPod Touch uitkwam, ben ik meteen op de kar gesprongen om via dat eenvoudige, betaalbare toestel aan ‘telegeneeskunde’ te doen.”

Live vanuit de operatiezaal

Inmiddels is Grossmann een voortrekker van de telegeneeskunde en gebruikt hij virtual en augmented reality om patiënten beter kunnen bijstaan. “Tijdens een bezoek aan Silicon Valley ontdekte ik de Google Glass. Ik zag meteen de mogelijkheden om mensen te verbinden en te communiceren. In 2013 gebruikte ik de Google Glass voor het eerst in de operatiezaal. Op die manier konden mijn studenten vanuit een aparte ruimte de hele operatie volgen vanuit mijn perspectief. Ze konden live vragen stellen die ik vanuit de operatiezaal kon beantwoorden. Op dat moment was die aanpak baanbrekend.”

“Intussen zijn er nog zoveel meer medische toepassingen voor Google Glass. Tijdens een consultatie met een patiënt bijvoorbeeld. Vroeger zou je tijdens zo’n consultatie vooral geconcentreerd zijn op je computer, want daarin ben je een digitaal dossier aan het aanleggen waarin je geen detail wil missen. Maar tegelijk vergeet je om echt contact te leggen met de patiënt. Wanneer ik nu in gesprek ben met een patiënt, neemt de Google Glass het hele gesprek op. Een getrainde assistent volgt live mee en zet alle gegevens in het dossier terwijl ik me volledig kan concentreren op de mens die voor me zit.”

“Deze tools brengen ons dichter bij elkaar”

Grossmann spreekt vol enthousiasme, een man met een missie. Geen wonder dat hij een graag geziene spreker is op congressen zoals The 5th Conference. “Ik praat hier graag over”, knikt hij. “Ik geloof echt dat communicatietechnologie de geneeskunde enorm vooruit kan helpen, niet alleen in landelijke gebieden maar wereldwijd. Dus probeer ik zoveel mogelijk collega’s en professionals warm te maken voor het concept. De patiënten moet je niet overtuigen; die willen de beste zorg en begrijpen meteen hoe technologie daar een rol in speelt. Maar de beleidsmakers lopen achter. Terwijl de technologie zelf exponentieel snel ontwikkelt, volgt het beleid te traag. We moeten ons de belangrijke vragen stellen over privacy en vooral niet bang zijn van vernieuwing. Deze communicatietools zullen ons dichter bij elkaar brengen.”

Antwerps potentieel

“Ik kijk er ook naar uit om met andere voortrekkers in de sector te praten”, voegt Grossmann nog toe. “In België, en Antwerpen in het bijzonder, is er veel potentieel voor innovatie. Op een kleine oppervlakte zitten veel spelers bij elkaar die echt een verschil kunnen maken; mensen die interessant, nieuwsgierig, en enthousiast zijn. Door een hecht netwerk te bouwen, kunnen we snel grote sprongen nemen.”

Voor snelle beslissers zijn er nog enkele tickets voor The 5th Conference beschikbaar. Meer informatie op www.the5thconference.com.

Meer over Rafael Grossman:

Sectoren: 
Deel deze pagina: