“Ondernemers worden beter van internationale uitwisseling”

Vertegenwoordigers van zeven Europese steden en regio’s leerden in Antwerpen twee dagen lang hoe ze innovatieve ondernemers kunnen steunen. De kennismaking maakt deel uit van SPEED UP, een Europees project dat uitwisseling van expertise en ervaringen stimuleert.

Tijdens de tweedaagse in Antwerpen wisselden de internationale deelnemers een aantal keren van locatie. Afsluiten deden ze bij microStart, een organisatie die microkredieten verleent aan ondernemers en hen begeleidt. Commercial director Stijn Demuynck benadrukt het duurzame karakter van die kleine leningen: “Drie jaar nadat ze bij ons een microkrediet aanvragen, zijn nog driekwart van de ondernemers actief in hun zelfde bedrijfje.”

“Iedereen is welkom”

Voor zij terug naar huis keerden, volgden de internationale deelnemers nog twee informatiesessies bij microStart. Inge Verhaegen en Hilde Hoefnagels deden voor de Artesis Plantijn Hogeschool onderzoek naar vrouwelijke ondernemers. Ze zochten meer bepaald uit welke barrières en stimuli vrouwen tegenkomen. In een laatste sessie getuigde Cedric Swaelens van BeCode. Die opleiding leert mensen programmeren. “In België heb je een grote nood aan digitale profielen én een hoge jeugdwerkloosheid. Aan die twee zaken willen we iets doen door een opleiding en stage aan te bieden die mensen echt klaarstoomt voor het bedrijfsleven. Iedereen is bij ons welkom, ongeacht iemands voorgeschiedenis.”

“Doe iets met die visitekaartjes”

Waar mensen uit de vierwindstreken samenkomen, komen ook een boel ideeën samen. “Internationale ontmoetingen als deze zijn heel belangrijk voor ondernemers, overheden en organisaties”, vindt Marina Larios. “Van internationale uitwisseling kunnen ondernemers beter worden.” Als directeur van een internationaal consultancybedrijf sprak Marina op SPEED UP over manieren waarop vrouwelijke ondernemers kunnen worden gesteund. Ze heeft een tip voor alle aanwezigen. “Je vertrekt hier met een stapeltje visitekaartjes en LinkedIn-connecties. Maar als je thuis komt, moet je daar ook iets mee doen. Dat is je eigen verantwoordelijkheid.”

“Hier in Antwerpen zijn veel mogelijkheden voor innovatieve start-ups”

Goed bezig

“Uitwisseling van ideeën kan ook een bevestiging zijn dat je goed bezig bent”, merkt Stefanie Mensching van de organisatie kobra.net uit de Duitse regio Brandenburg. “In de discussies tijdens SPEED UP kwam naar voren dat je jongeren best al vroeg in contact brengt met ondernemerschap. Anders denken ze er vaak gewoon niet aan dat een eigen onderneming een optie is. En dat is net wat wij doen: wij begeleiden jongeren in secundaire scholen met de opstart van hun eigen mini-onderneming.”

Vrouwelijke ondernemers begeleiden

Anna Andretta uit Firenze is zelf ondernemer. “Ik ben mede-oprichtster van een coworking space voor vrouwen met kinderen. Uit de reacties van de andere deelnemers merk ik veel interesse in wat ik doe. Zelf stak ik heel wat op over de manier waarop je vrouwelijke ondernemers kan begeleiden. Die input wil ik gebruiken in mijn eigen onderneming.”

Antwerpen steunt ondernemers

“Ik ben voor het eerst in Antwerpen”, bekent Agnieszka Lodygowska die werkt voor de stad Warschau. “De vele verschillende culturen en de mooie architectuur springen in het oog. Maar het valt me ook op dat hier veel mogelijkheden zijn voor innovatieve start-ups. Ondernemers worden hier sterk ondersteund.”

Lees meer over het SPEED UP project

Deel deze pagina: