“Ons vak is de kunst van verwondering en schoonheid”

Al meer dan 160 jaar is juwelenhuis Ruys een vaste waarde in Antwerpen. In 1996nam Jean van der Haegen het roer over om de prachtige, historische juwelenzaak in leven te houden – én nieuw leven in te blazen. Als zaakvoerder zoekt hij vandaag de gulden middenweg tussen respect voor de lange voorgeschiedenis en traditie van het huis, en de behoeften en vragen van de moderne juwelendrager.

Op zoek naar wat de Antwerp’s Most Brilliant-juweliers drijft en inspireert, legden we hen de Proust-vragenlijst voor. Met vijf van hun antwoorden laten ze u binnenkijken in hun zaak én hun gedachtewereld.

Wat betekent voor u volmaakt geluk?
“Dat schuilt voor mij in de combinatie van hemelse verwondering en een diepe nederigheid die ik voel wanneer ik me geconfronteerd zie met echte schoonheid. Die heeft een bepaalde volmaaktheid die uitstijgt boven het hier en nu. Ons vak is de kunst om dat gevoel in een juweel te vertalen. Als een belofte, een erkenning, een verering zelfs.”

Wat is uw grootste verwezenlijking?
“Dat ik deze zaak, een icoon van de 19e-eeuwse Antwerpse architectuur en juwelenhandel, mee naar de 21e eeuw heb kunnen dragen. Juwelen moeten voldoen aan de behoeften van mensen, en die veranderen mettertijd. Wat blijft is de aanpak, de kunst om die behoeften te vertalen in een juweel dat de drager gelukkig maakt. Een traditionele aanpak wordt dan de weg naar de moderniteit.”

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?
“Het vermogen om naar ingevingen te luisteren. Zo merk ik dat klanten me blijven verrassen. Ze maken keuzes die je niet ziet aankomen, en die een plaatje helemaal doen kloppen. Ingevingen kunnen het begin zijn van een keerpunt, of kleine aanwijzingen van de juiste richting. Oplossingen komen bijna altijd opduiken, soms uit onverwachte hoek.”

U mag één dag doorbrengen in de schoenen van iemand anders. Wie kiest u?
“Barack Obama toen hij nog president was. Of Geert Hoste tijdens een onemanshow.”

Wat is uw motto?
Vertrouw op je lot en het leven en laat je intuïtie spreken.”

 

Lees meer over Antwerp's Most Brilliant

Deel deze pagina: