“Op koffiedik gekweekte oesterzwammen blijken voedzamer dan biefstuk”

Foto: Caffungi by Ecopra

Uiteraard smijt u koffiedrab ook in de vuilbak. Maar wist u dat u daarmee een erg voedzame grondstof verloren laat gaan? Ahad Eshaghzey van Ecopra gebruikt koffieresten van Antwerpse horecazaken als basis om oesterzwammen te kweken. In de kelders van het Koninkijk Atheneum aan de Franklin Rooseveltplaats produceert hij ‘Caffungi’, kant-en-klare kits waar u enkel water aan toe moet voegen om voedzame oesterzwammen te krijgen. Ahad betrekt ook de leerlingen van de school bij de verfijning van het productieproces en de uitvoering van het marketingplan.

Geen geitenwollensokken

“Wij dragen geen geitenwollensokken en zitten hier niet al experimenterend van het leven te genieten in de kelders van het Koninklijk Atheneum”, lacht Ahad Eshaghzey, een Antwerps ondernemer met Afghaanse roots en oprichter van Ecopra. 
“Ecopra verwijst naar onze coöperatieve vennootschap waarbij we ecologie en economie willen laten samengaan. Veel mensen tonen interesse in duurzaam ondernemen en gezonde voeding, maar als daar geen geloofwaardig verhaal achter schuilt, haken ze af en heb je weinig kans op slagen.”  
 
Ahad Eshaghzey wist heel goed wat hij wou doen met koffieresten, toen hij hoorde dat er zoveel van verloren gaat. “Slechts 0,2 procent van onze koffie consumeren we; de rest belandt in de vuilbak. Terwijl koffiedrab net een heel voedzame grondstof is. Wij gebruiken het nu om oesterzwammen op te kweken, maar daarna kan het nog dienen als veevoeder of compost. Ons belangrijkste uitgangspunt is dat er maar weinig verloren gaat. We willen duurzaam ondernemen, goed voor de werkgelegenheid en het milieu en met zo weinig mogelijk afval.”

Meer weten over eten

“Mensen zijn steeds meer bezig met gezonde voeding, maar weten tegelijkertijd steeds minder van waar hun eten komt. Ook daar willen we met onze zelfkweekkits op inspelen. Wie een Caffungi – verwijzend naar schimmels, zwammen(funghi) gekweekt op koffie – koopt, snijdt de verpakking open. Je besprenkelt het twee keer per dag met water en al na tien dagen kan je zelfgekweekte wit-bruine, gele of roze oesterzwammen eten”, legt Ahad Eshaghzey het concept uit. 
 
Met een duidelijke visie én een recept om oesterzwammen op koffiedik te kweken op zak, ging Ahad op zoek naar een geschikte productieruimte. “Leegstaande kelders onder kerken, industriële gebouwen of scholen leken ons ideaal. De zoektocht verliep niet zo vlot, maar de mensen van het Koninklijk Atheneum aan de Franklin Rooseveltplaats waren onmiddellijk mee in ons verhaal”, legt Ahad Eshaghzey uit. “Na een zware brand lagen de kelders er verloederd bij, maar in een vijftal maanden bouwden we dit om tot onze huidige werkruimte. Geen sinecure, want we zitten in het hartje van de stad, te midden van een massale CO2-uitstoot. Met speciale filters creëren we in ons laboratorium de ideale omstandigheden om oesterzwammen te kweken. Sinds eind juni draaien we op volle toeren.” 
 
“Wij halen koffieresten op in Antwerpse koffiebars en bij koffiebranderijen. Momenteel kunnen wij ongeveer één ton koffiedrab verwerken in twee weken of anders gezegd kunnen wij op zes weken circa 1600 Caffungi zelfkweekkits afleveren. De verkoop verloopt via onze webshop en we liggen ook in de rekken bij Carrefour en verschillende biowinkels.”

Gezonde vleesvervanger

“Onze grootste uitdaging ligt momenteel in de verfijning van het productieproces. We zoeken uit hoe we nog meer kunnen produceren en experimenteren met nieuwe soorten oesterzwammen. Daarvoor schakelen we ook leerlingen van het Koninklijk Atheneum in. De richting wetenschappen mag al eens iets testen in ons labo, terwijl de studenten economie marktonderzoek voor ons doen. Volgend schooljaar zal de afdeling handel onze producten verkopen in een eigen winkeltje in de buurt van de school. 
 
Door die samenwerking betrekken wij ‘de toekomstige generatie’ bij het bekend maken van oesterzwammen bij het grote publiek. Wist je dat een op koffie gekweekte oesterzwam, in combinatie met sojascheuten, voedzamer is dan biefstuk? Je eet dan meer proteïnen en geen vetten, suikers of cholesterol.  Wie wil zo’n gezonde en lekkere vleesvervanger nu niet op zijn bord?” knipoogt Ahad Eshaghzey. 

Deel deze pagina: