“Openen tijdens de winkelzondagen, da’s echt de moeite waard”

Elke eerste zondag van de maand is het winkelzondag in Antwerpen. Onder het motto ‘Antwerpen is open’ zwaaien heel wat handelaars in de binnenstad de deuren open voor hun klanten. Bent u handelaar en doet u nog niet mee? Enkele ervaringsdeskundigen overtuigen u graag om deel te nemen aan de winkelzondagen.

Su-Yin Liem opent haar drie kledingzaken (Sienna Boutique, Sienna & Lois en Sienna & Faye) tijdens de winkelzondagen. “Ik ben dan ook een absolute voorstander van zo’n maandelijkse zondagsopening. Antwerpen leent zich daar als shoppingstad echt voor. En zo geef je toeristen een extra reden om naar hier af te zakken. Omdat je maar een winkelzondag per maand hebt, is het ook iets speciaals.” Steven Bervoets is als hoofd Shopping Centre Management BeLux bij CBRE onder meer verantwoordelijk voor Grand Bazar Antwerp, het bekende shoppingcenter vlak bij de Groenplaats. “Sommige mensen komen in de week of zelfs op zaterdag niet aan shoppen toe. Vroeger trokken ze op zondag naar Nederland of de kust. Nu kunnen ze één keer per maand hun budget in Antwerpen besteden.”

“Antwerpen leent zich als shoppingstad echt voor een maandelijkse zondagsopening. Zo geef je toeristen een extra reden om naar hier af te zakken.”

Omzet zoals goede weekdag

Loont het om de deuren te openen van 12 tot 18 uur op een winkelzondag? “Op een zondag draaien wij dezelfde omzet als maandag, dinsdag of donderdag”, stelt Jacqueline Rademacher-Braacx, shopmanager van The Sting vast. “Voor ons zijn de winkelzondagen echt onmisbaar voor het behalen van onze targets.” Steven Bervoets hoort van de handelaars in Grand Bazar Antwerp dezelfde commentaren. “De omzet op zondag is dezelfde als die van een goede weekdag.”

Personeel op zondag? Geen probleem

Een extra dag openen, betekent natuurlijk ook bijkomende personeelsinzet. Toch is dat voor veel zaken geen onoverkomelijk probleem, vindt Steven Bervoets. “Aangezien het maar over één zondag per maand gaat, kunnen veel handelaars beroep doen op hun bestaande medewerkers. En anders schakelen ze jobstudenten in die op zondag iets willen bijverdienen.” Een zondagsopening is voor Su-Yin Liem qua personeelskosten niet extra duur. “Volgens ons paritair comité hoef je geen hoger loon te betalen op zondag. En weekendwerk hoort er in de retail gewoon bij. Toch probeer ik te vermijden dat een medewerker twee weekenddagen na elkaar moet werken. De studenten vormen daarop een uitzondering: die vragen er net om. Vanaf een bepaald aantal gewerkte zondagen geef ik mijn medewerkers een attentie. Niet dat ze anders niet zouden komen werken, maar het is een blijk van waardering.”

Minder personeel, zelfde omzet

Bij The Sting is de personeelsplanning op zondag zelfs makkelijker dan in de week of op zaterdag, zegt Jacqueline Rademacher-Braacx. “We doen het op zondag met 25 procent minder personeel dan op maandag of dinsdag, maar halen dezelfde omzet. Dat komt omdat er geen leveringen zijn en omdat de winkel slechts zes uur geopend is. Daardoor zijn er minder pauzes die door extra personeel moeten worden opgevangen.”

Altijd gezellig druk

“Tijdens de eerste winkelzondagen deden de handelaars soms iets extra om klanten te lokken”, blikt Steven Bervoets terug. “Een evenement of een aanbieding. Dit gebeurt nog steeds hoor, maar intussen zijn de winkelzondagen goed ingeburgerd en is dat niet meer noodzakelijk.” Lokale handelaarsverenigingen nemen die rol van de handelaars nu over door in te zetten op extra beleving door events zoals bijvoorbeeld Antwerp Fashion Weekend te organiseren.

Vandaag zijn de winkelzondagen een vaste waarde voor veel handelaars. “De achterblijvers hebben ongelijk, het is echt de moeite waard om te openen tijdens de winkelzondagen”, vindt Steven Bervoets. Jacqueline Rademacher-Braacx treedt hem daarin volmondig bij: “Wij zijn samen met Costes een van de weinige winkels op de Meir die elke zondag open zijn en het is toch altijd gezellig druk in de winkel.”

 

Lees meer over Antwerpen is Open

Sectoren: 
Deel deze pagina: